Start van hoofdcontent

Stad

nl

Markt Bos en Lommerplein moet verdwijnen

7 november 2019, 13.11 uur · Door Redactie

De markt op het Bos en Lommerplein gaat verdwijnen. Stadsdeel West meldt dat hiertoe besloten is omdat de markt al jaren kampt met een lage bezettingsgraad, een eenzijdig aanbod en een teruglopend aantal klanten. 

Google Streetview

De markt moet binnen anderhalf jaar (uiterlijk 1 juli 2021) verdwenen zijn van het plein. Het stadsdeel meent dat het plein mede door de noodlijdende markt kampt met leegstand en een verschraald winkelaanbod. 

‘We hebben moeten concluderen dat de markt niet levensvatbaar is. In de Marktvisie van vorig jaar werd al duidelijk dat de Bos en Lommermarkt in de gevarenzone zat met een veel te lage bezetting’, zegt stadsdeelbestuurder Melanie van der Horst (D66).

‘Er zijn intense en emotionele gesprekken gevoerd met de ondernemers en zo’n besluit nemen we niet lichtzinnig. Ik hoop dat we samen met de ondernemers een passende oplossing kunnen vinden, zodat zij een toekomst zien in de door ons geboden mogelijkheden.’ Voor marktondernemers die op de zogenaamde 'marktlijst' staan wordt gezocht naar een alternatief. De gemeente gaat ondernemers hierbij helpen. 

Helft van de marktplekken leeg

In januari 2018 kwam de gemeente met de Marktvisie, met als doel om onder andere het aanbod en de leegstand op de markt tegen te gaan. 'Ingrijpen op de markten is hard nodig om Amsterdammers weer te verleiden vaker naar de markt te gaan', zei Udo Kock, toenmalig wethouder, daarover. Uit die visie kwam naar voren dat op het Bos en Lommerplein en ook op het Buikslotermeerplein de helft van de beschikbare marktplekken leeg staat. 

De Bos en Lommermarkt is de eerste noodlijdende markt die moet verdwijnen. Het besluit staat de komende zes weken open voor inspraak. Op dinsdag 26 november is er een bijeenkomst voor alle marktkooplieden en op 28 november kunnen bewoners en bedrijven uit de omgeving hun mening laten horen.