Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Utrecht-supporters gaan in binnenstad protesteren tegen de gemeente

9 november 2019, 17.30 uur · Aangepast 9 november 2019, 20.05 uur · Door Redactie

Het uitvak in de Johan Cruijff Arena zal morgen tijdens Ajax-Utrecht leeg blijven. De supporters van FC Utrecht boycotten de wedstrijd namelijk en gaan in plaats daarvan demonstreren tegen de gemeente Amsterdam. 

Dat bevestigt Teun de Hertog, voorzitter van supportersvereniging SVFCU. Utrecht en Ajax is traditioneel een beladen wedstrijd, onder meer door de rivaliteit tussen de supporters. Sinds een paar jaar werken supportersgroepen van beide clubs in een zogenoemd 'normalisatietraject' samen om de verstandhouding te verbeteren. Doel is om zonder conflict en ongeregeldheden volle uitvakken te hebben bij wedstrijden tussen Ajax en Utrecht. 

Dat leek te lukken. Bij Utrecht-Ajax zaten vorig jaar 1200 Ajacieden, in Amsterdam waren er 630 Utrechters. Bij de wedstrijd in Amsterdam, morgen om 12.15 uur, stelde Ajax in eerste instantie 500 uitkaarten beschikbaar. Die raakten uitverkocht en dus wilde FC Utrecht nog 100 tot 150 extra plekken voor hun fans. De driehoek van burgemeester, politie en openbaar ministerie ging hier niet mee akkoord. 

En dat is in Utrecht niet goed gevallen. 'Wij zijn niet tegen Ajax of Ajax-supporters', benadrukt De Hertog. 'We zijn tevreden over onze samenwerking en het gaat ook steeds beter. Alleen de gemeente Amsterdam zet daar nu een streep door.'

Voorwaarden gemeente

Daarom zitten de supporters niet in het stadion, maar demonstreren ze in de stad. Ze willen daarmee een statement maken bij de gemeente. De verwachting is dat er vanaf 10.00 uur zo'n 150 supporters zullen demonstreren. De Hertog wilde nog niet zeggen waar ze precies zullen verzamelen, maar naar verwachting zal dit op het plein voor de Stopera zijn. De gemeente geeft namelijk aan dat de demonstranten daar tussen 10 en 11 uur welkom zijn. 

De demonstranten komen met eigen busvervoer, maar worden wel begeleid door de politie. De gemeente stelt wel wat voorwaarden aan de demonstranten. Zo wordt er direct ingegrepen als er fakkels en vuurwerk worden gebruikt. Ook wijst de gemeente erop dat anti-Semitische spreekkoren uit den boze zijn, zeker aangezien de Kristallennacht morgen wordt herdacht. Gezichtsbedekkende kleding is eveneens verboden. 

Steun van FC Utrecht

De actie kan van meerdere kanten op steun rekenen. Op haar clubwebsite laat FC Utrecht weten de boycot te begrijpen en te steunen. 'Maar ik heb ook met de supportersvereniging van Ajax gesproken', zegt De Hartog. 'Die steunen ons ook en komen morgen misschien wel kijken. Onze verstandhouding is goed.'

De gemeente laat in een persbericht weten achter het normalisatieproces te staan. Door 'ongeregeldheden' bij Ajax-Utrecht in mei van dit jaar voelt de gemeente zich daarentegen genoodzaakt de om het aantal toegestane fans te beperken tot 500.  Bovendien kwam de aanvraag voor meer tickets pas afgelopen woensdag en dat was simpelweg te laat, zo laat een woordvoerder van de burmgeester weten.