Start van hoofdcontent

Stad

nl

Haga Lyceum en Onderwijsinspectie weer voor de rechter: blijft het vernietigende rapport overeind?

11 november 2019, 12.14 uur · Aangepast 11 november 2019, 12.44 uur · Door Redactie

Het Haga Lyceum en de Onderwijsinspectie staan vandaag weer voor de rechter. Bij het gerechtshof in Den Haag dient het hoger beroep dat de omstreden islamitische middelbare school heeft aangespannen tegen de Inspectie. De school wil dat de rechter het deze zomer gepubliceerde inspectierapport vernietigt. 

AT5 / Luuk Koenen

In juli van dit jaar diende de zaak ook al in eerste aanleg bij de voorzieningenrechter. Het Haga Lyceum verloor toen. De uitspraak resulteerde in een golf van ontwikkelingen rondom de school.

Bestuur weg

Zo besloot de Onderwijsinspectie direct na de uitspraak het rapport te publiceren. Na de publicatie eiste onderwijsminister Arie Slob het vertrek van het bestuur van de school. Directeur-bestuurder Soner Atasoy zei in hoger beroep te zullen gaan en weigerde om op te stappen. Dat hoger beroep dient dus vandaag.

Het kritische inspectierapport is voor Slob de voedingsbodem onder de zogeheten aanwijzing die hij gaf. In die aanwijzing maant hij het bestuur om op te stappen. Volgens de school is de aanwijzing onrechtmatig; daarom is het bestuur in deze zaak naar de bestuursrechter gestapt. Die zaak dient pas over vier weken en staat dus los van het hoger beroep van vandaag.

Scenario's

Wat kan er vandaag allemaal gebeuren? Er zijn verschillende senario's. Zo kan de rechter het complete rapport naar de prullenbak verwijzen, maar ook delen daarvan. Een ander scenario is dat de het gerechtshof het hele rapport in stand houdt of de zaak naar de bestuursrechter verwijst.

Mocht het Haga Lyceum vandaag gelijk krijgen bij het gerechtshof, dan is dat een gevoelige tik voor de minister. Mocht de Inspectie gelijk krijgen, dan zal Slob zeker even opgelucht ademhalen. Zoals al eerder gezegd is het rapport van de inspectie voor hem de aanleiding om het bestuur weg te sturen.

Anti-democratisch onderwijs

De school kwam begin dit jaar namelijk in opspraak door een brief van de veiligheidsdiensten. Er zou sprake zijn van ‘anti-democratisch onderwijs', ook zouden er ‘salafistische aanjagers’ betrokken zijn bij de school.

Van deze twee zware beschuldigingen bleef in het rapport van de Inspectie niets over. De aantijgingen waren wel de reden dat de storm rond het Haga Lyceum ontstond. In het rapport werd de schoolleiding wel beticht van wanbeheer, zelfverrijking en belangenverstrengeling. Ook het burgerschapsonderwijs op de school bleek onder de maat te zijn. 

Het Haga Lyceum herkent zich niet in de conclusies in het rapport. Het schoolbestuur neemt het de Inspectie daarnaast kwalijk dat het een eerder geschreven rapport nooit publiceerde. Dit concept-rapport gaf de school namelijk wel een goede beoordeling. Nadat de veiligheidsdiensten begin dit jaar aan de bel trokken, besloot de Inspectie om een nieuw onderzoek te doen op de school en een nieuw rapport te schrijven. Dit kritische rapport is vandaag het onderwerp van de rechtszaak.

Geldkraan

Omdat het bestuur weigerde op te stappen, heeft de minister besloten om per 1 december de geldkraan voor het Haga Lyceum dicht te draaien. Als dat ook écht gebeurt, betekent dat zo goed als zeker het einde van de school. Een enige redding kan dan nog particulier geld zijn. 

Omdat het schoolbestuur het niet eens is met het voornemen van Slob om over drie weken de financiering te stoppen, dient er vrijdag nog een rechtszaak. Daarin vraagt het Haga Lyceum de Raad van State om een voorlopige voorziening. Zo kan de school na 1 december - als de rechter de voorziening toezegt - toch nog geld van de overheid krijgen.

Meer rechtszaken

Vrijdag dient er ook nog een derde zaak bij de Raad van State. Want ook wil de school een voorschot van de minister omdat er na de zomer veel meer leerlingen zijn bijgekomen. De stijging van het aantal leerlingen heeft namelijk de kosten die de school moet maken verhoogd.