Stad

'Doodgeschoten advocaat Wiersum werd wekenlang gevolgd'

12 november 2019, 07.51 uur · Aangepast 12 november 2019, 13.21 uur · Door Redactie

Advocaat Derk Wiersum zou al weken voor zijn liquidatie in september in de gaten zijn gehouden. Dat bevestigt de politie op basis van eigen onderzoek na berichtgeving van De Telegraaf . Het 'moordcommando' zou Wiersum in de buurt van zijn woning in Buitenveldert hebben geobserveerd. Daarnaast zouden meerdere observanten en voertuigen zijn ingezet.

Politie Amsterdam

De recherche gaat ervan uit dat drie voertuigen een rol zouden hebben gespeeld bij het observeren van Wiersum. Een van die voertuigen is een witte Opel Combo, die begin oktober in Almere werd aangetroffen en als vluchtauto zou hebben gediend. De vermoedelijke bestuurder is opgepakt. Rechercheurs gaan ervan uit dat ook de schutter in deze auto zat.

Daarnaast is vlak voor de moord een gestolen Volkswagen Transporter in de buurt van het adres van Wiersum gesignaleerd. Dit voertuig is na de moord in een parkeergarage in Zuidoost aangetroffen.

Ook kwam een derde gestolen auto in het onderzoek naar voren. Het gaat om een Renault Mégane, die bij het huis van de advocaat is geweest. Dit voertuig is in brand gestoken en werd later in beslag genomen. 

'Moordcommando'

De krant schrijft dat de politie ervan uit gaat dat Wiersum al sinds augustus zou zijn geobserveerd. Dat zou onder meer zijn vastgesteld dankzij camera's in de omgeving van de woning van de advocaat. Volgens de politie komt een beeld naar voren van professionele daders, die de moord nauwkeurig planden.

Derk Wiersum werd op 18 september in de ochtend op de Imstenrade in Buitenveldert doodgeschoten. De liquidatie vond plaats in de buurt van zijn eigen huis. Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in de zaak tegen de voortvluchtige Ridouan Taghi.

Vanavond wordt in het programma Opsporing Verzocht opnieuw aandacht besteedt aan de liquidatie van Derk Wiersum.