Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wonen, zorg, energie: bewoners verenigen zich steeds vaker in een coöperatie

20 november 2019, 09.02 uur · Aangepast 20 november 2019, 09.13 uur · Door Redactie

Wooncoöperaties, zorgcoöperaties, windenergie-coöperaties en zonne-energie-coöperaties. Steeds meer mensen verenigen zich in coöperaties om betaalbaarheid te creëren op verschillende vlakken. Zo worden in steden en dorpen wooncoöperaties opgezet voor betaalbare woningen. 

Een wooncoöperatie is een vorm van collectief wonen waarbij de bewoners veel zelf doen, zoals bijvoorbeeld het beheer en het bestuur. In 2015 werd de woonvorm in de Woningwet opgenomen.

In Amsterdam heeft in het gelopen jaar wooncoöperatie De Warren een zelfbouwkavel op IJburg toegewezen gekregen. Ditzelfde geldt voor wooncoöperatie De Nieuwe Meent in de Watergraafsmeer. Ook kan Bajesdorp als wooncoöperatie een appartementencomplex gaan bouwen in de toekomstige wijk Bajes Kwartier. 

Wooncoöperaties landelijke trend

Niet alleen in steden maar ook in dorpen ontstaan wooncoöperaties. Zo is in Wijk aan Zee grote behoefte aan betaalbare huisvesting voor ouderen en starters. Met de wooncoöperatie Vitaal Dorp willen bewoners samen een oud pand opkopen om zo betaalbare woningen voor die doelgroepen te creëren.

Vitaal Dorp

Onvrede over de ontwikkelingen op de huizenmarkt zijn vaak de drijfveer om een wooncoöperatie op te zetten. Zo ook bij wooncoöperatie Vitaal Dorp vertelt mede-oprichter Jacky de Vries. ‘Waar wij bezorgd over zijn is dat er dan wel gebouwd wordt, maar dat het dan weer te duur is. Dus er is geen andere optie dan zelf het heft in eigen handen te nemen als bewoners.’

Zorg en energie

Vanuit stichting Woon adviseert Clemens Mol mensen die een wooncoöperatie willen opzetten onder andere over de organisatievorm en de financiering. Hij ziet de opkomst van wooncoöperaties als een onderdeel van een groter beweging in de maatschappij waarbij mensen zelf de regie nemen. Op het gebied van zorg, energie en wonen komen namelijk ook steeds meer coöperaties. 

Quote

‘Dat is een onstuitbare beweging durf ik te zeggen en daar zullen we in vijftien jaar nog veel meer van zien’

Clemens Mol

Wethouder Ivens

Als het aan wethouder Ivens ligt, dan zal over twintig jaar, tien procent van de woningvoorraad uit wooncoöperaties bestaan. Dit schreef hij in zijn Actieplan Wooncoöperaties. De komende twee jaar starten volgens de gemeente Amsterdam vijftien tot twintig wooncoöperaties met huurwoningen in het sociale en middensegment. 

In Wijk aan Zee stort wooncoöperatie Vitaal Wonen zich de komende tijd op de zoektocht naar een geschikt pand.

Kijk naar meer video's over wooncoöperaties bouwen, wonen en leven op de YouTubepagina van Bouw Woon Leef.