Stad

NL
V

Stoomcursus tot leraar voor middelbare scholieren: 'Misschien heb ik geheime talenten'

14 november 2019, 17.40 uur · Aangepast 14 november 2019, 20.27 uur · Door Redactie

Het basisonderwijs in Amsterdam staat al lange tijd onder druk vanwege het groeiende tekort aan leraren. Het initiatief 'Leraar voor een Dag' moet middelbare scholieren daarom enthousiast maken om voor de klas te gaan staan.

AT5

Het idee- afkomstig van de HvA, UvA en de hogeschool iPabo - wekte de nieuwsgierigheid van zo'n 60 middelbare scholieren. Zij verzamelden zich vandaag in het Kohnstammhuis op de Amstelcampus voor een tweedaagse workshop, die een kijkje biedt in de wereld van de leraar.

'Leerlingen kunnen met deze workshop echt ervaren hoe het is om leerkracht te zijn in een Amsterdamse klas', vertelde begeleider Mieke Roos. 'De leerlingen lopen de hele dag mee met een leerkracht uit Amsterdam en ze geven zelf ook een klein lesje.'

Tom de Vos

Op de vierde verdieping van het Kohnstammhuis sprak meester Bart de leerlingen toe. Ze werden daar uitgedaagd om op verschillende stellingen te reageren. 'Hoe moet de leraar aangesproken worden?', was daar een van. 

Op die manier werden de leerlingen aan het denken gezet over wat voor docent ze zouden zijn. 

Zelf aan de slag

Over de eerste dag waren de deelnemers in elk geval al enthousiast. 'Vorig jaar deed ik ook mee en vond ik het al erg leuk, dus ik dacht dit jaar doe ik ook mee,' zei leerling Fenne.

Maar nu moeten de leerlingen nog wel even hard aan de slag. Want morgen zullen ze zelf een korte les geven. Voor sommigen is dat geen probleem: zij weten al zeker dat ze docent willen worden en op welke manier ze les willen geven. 

Geheime talenten

Anderen twijfelen nog wat meer.  Zo moet ook Jimi er nog achter komen of hij geschikt is als leraar. 'Misschien heb ik geheime talenten. Je weet het maar nooit', vertelde hij vandaag. 'Misschien kom ik er dankzij deze cursus wel achter? Pas morgen als ik les ga geven aan kinderen kan ik die vraag beantwoorden.'