Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eerste landelijke ziekenhuisstaking: wat betekent dat voor Amsterdam?

16 november 2019, 16.22 uur · Aangepast 16 november 2019, 16.44 uur · Door Redactie

Aanstaande woensdag is de allereerste landelijke staking van ziekenhuispersoneel. Naar verwachting doen er in heel Nederland 150.000 zorgmedewerkers mee. Ook in Amsterdam wordt er gestaakt. 

OLVG

Niet alle Amsterdamse ziekenhuizen staken woensdag. Zo vallen academische ziekenhuizen onder een andere CAO. Het Amsterdam UMC is op beide locaties, VU en AMC, gewoon open. Andere ziekenhuizen werken met een aangepaste dienstregeling.

Waarom wordt er gestaakt?

Woensdag 20 november staken ziekenhuizen door het hele land voor een betere CAO. In juni liepen de onderhandelingen vast tussen de vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Het bod van de NVZ was 2,85 procent loonsverhoging, maar de bonden eisen 5 procent. Het medische personeel vindt dat er een passend salaris voor hun werk moet komen. De werkdruk is hoog en door personeelstekorten wordt die druk alleen maar hoger. Volgens de vakbonden zijn roosters moeilijk te vullen en komt het vaak voor dat er overuren worden gedraaid. 

Spoedeisende hulp blijft open

In het OLVG ligt alleen tussen 12.30 uur en 14.30 uur het werk stil. Het personeel loopt dan een protestmars buiten het ziekenhuis. Dit geldt alleen voor de poliklinieken, de afdelingen spoedeisende hulp en oncologie blijven doorwerken. Spoedoperaties en oncologische operaties gaan dus gewoon door. Dit gebeurt zowel bij locatie West als Oost.

Het BovenIJ ziekenhuis heeft de hele dag een beperkte bezetting en werkt met een zogenoemd 'zondagsrooster'. Ook hier werken de spoedeisende hulp en oncologie gewoon volgens het reguliere rooster door. Amsterdammers kunnen dus in alle ziekenhuizen op de spoedeisende hulp terecht.