Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA, VU en HvA helpen studenten die willen terugkeren uit Hongkong

18 november 2019, 18.27 uur · Door Redactie

Uitwisselingsstudenten van Amsterdamse onderwijsinstellingen die weg willen uit Hongkong vanwege de huidige onrust, worden daarbij geholpen. Zowel de UvA, de VU als de HvA adviseren studenten om terug naar Nederland te komen.

AT5

Al enkele maanden is het onrustig in Hongkong, waar veel studenten demonstreren tegen het stadsbestuur, dat te veel onder invloed zou staan van de Chinese regering. Vorige week kwam de 22-jarige Hongkongse student Chow Tsz-Lok bij rellen om het leven. 

Niet Veilig

'We adviseren studenten dringend om terug te komen', zegt een woordvoerder van de UvA tegen AT5. Dit studiejaar zaten er 42 UvA-studenten voor een uitwisseling in Hongkong. 'Een deel van hen heeft aangegeven terug te willen komen of is al teruggekomen. Ook zijn er een paar die vertrokken zijn uit Hongkong, maar nog in de regio verblijven. Met een aantal studenten hebben we nog geen contact kunnen leggen.'

Doordat het ministerie van Buitenlandse Zaken nog geen negatief reisadvies voor Hongkong heeft uitgegeven, is het in veel gevallen lastiger om de kosten voor een vlucht naar Nederland vergoed te krijgen. 'Daarom vergoeden wij de kosten voor de terugreis', zegt de UvA. 'Wij gaan nu niet meer op dat negatieve reisadvies wachten, het is niet veilig daar. Een deel van onze studenten heeft ook aangegeven zich niet veilig te voelen.'

Nauwgezet volgen

Een woordvoerder van de VU zegt op eenzelfde manier op de situatie te reageren als de UvA. Zeventien VU-studenten zaten in Hongkong, een van hen is inmiddels weer terug in Nederland. 'We volgen de situatie nauwgezet en zijn in contact met alle studenten.' Ook de VU helpt studenten die terug naar Nederland willen komen.

Ook de HvA heeft contact met de studenten in Hongkong. 'Twee à drie van de acht studenten hebben aangegeven te willen blijven.' Voor studenten die door de situatie studiepunten mislopen wordt gekeken naar mogelijkheden om studievertraging waar mogelijk te voorkomen.