Start van hoofdcontent

Stad

nl

Steeds meer Amsterdammers weten van erfpacht, maar lang niet iedereen komt in actie

18 november 2019, 17.54 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De moeite die de gemeente steekt in bekendmaking van de erfpachtregeling, begint zijn vruchten af te werpen. Steeds meer Amsterdammers worden bereikt, zo blijkt uit cijfers van de gemeente. Toch zijn er ook nog tienduizenden inwoners die nog niet in actie zijn gekomen. 

In de afgelopen maanden zijn er twee grote campagnes geweest. De eerste liep twee weken in oktober, de tweede van veertien dagen is vandaag geëindigd. Er zijn filmpjes verspreid via sociale media, er waren informatiebijeenkomsten met makelaars en er zijn brieven verstuurd aan specifieke groepen erfpachters. 

Campagnes

De campagnes met advertenties en op sociale media bereikten volgens de gemeente meer dan 150.000 Amsterdammers. De filmpjes die werden verspreid, zijn veel bekeken, stelt de gemeente. Ook de bezoekersaantallen van de campagnewebsite werd meer bezocht. In september was dat nog 1.500 keer, een maand later was dit bijna 10.000 keer. In de eerste 10 dagen van deze maand is de site 6.000 keer bezocht.  De website waar inwoners de erfpacht kunnen regelen, werd ook meer bezocht. 

Ook deze maand en volgende maand zal de gemeente aandacht besteden aan de bekendmaking van de regeling. Zo zullen alle erfpachters die nog geen aanvraag hebben gedaan, deze maand een brief krijgen. Dat zijn er nog 80.000. In december komen er bovendien nog posters op straat te hangen. 

Gunstige voorwaarden

Voor huiseigenaren is het zeer verstandig om over de erfpacht na te denken. Nog dit jaar kunnen erfpachters tegen gunstige voorwaarden overstappen naar het systeem van eeuwigdurende erfpacht. Dit kan voor veel huishoudens duizenden of zelfs tienduizenden euro's schelen. In januari vervallen deze voorwaarden.