Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stormloop op overstapportaal voor erfpachters na storing

19 november 2019, 17.51 uur · Door Redactie

Het gemeentelijke online overstapportaal voor erfpachters is afgelopen weekend een record aantal keer bezocht. De site, waar een aanvraag kan worden gedaan voor eeuwigdurende erfpacht, kwam na een dagenlange storing vrijdagavond weer online.

De gemeente haalde het overstapportaal offline nadat een geplande update voor problemen zorgde. De openstelling gebeurde vrijdagavond gecontroleerd, maar al gauw bleek dat alles weer naar behoren functioneerde, schrijft wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling) in een brief aan de gemeenteraad.

Nadat de gemeente via sociale media kenbaar had gemaakt dat het portaal het weer deed, werd de website zowel zaterdag als zondag door een record aantal bezoekers gebruikt. 'Op zaterdag was het gebruik (aantal bezoekers, aantal aangeklikte pagina's) al tweemaal zo hoog als dat het was op de vorige drukste dag, 31 oktober jl. Zondag overtrof weer de zaterdag', aldus Van Doorninck

Groeiende vraag

Volgens de wethouder kunnen de servers de groeiende vraag goed aan. Op zaterdag werden er 425 aanvragen ingediend, op zondag en maandag waren dat er 673 en 665. In een klein deel van de gevallen (0,11%) kregen erfpachters een foutmelding. In die gevallen zat de data van het erfpachtrecht niet goed in het systeem. Dat probleem wordt opgelost. De mensen die dat aangaat krijgen een e-mail.

Erfpachters hebben nog tot 31 december de tijd om met korting over te stappen naar het systeem van eeuwigdurende erfpacht. Nu de deadline nadert, stijgt het aantal aanvragen. Daardoor kwam de storing van de site voor veel Amsterdammers op een wel erg slecht moment.