Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sportverenigingen dreigen huisvesting te verliezen na discriminatie of racisme

19 november 2019, 20.08 uur · Door Redactie

De gemeente gaat flink investeren in een 'veilig en tolerant sportklimaat'. Het is daarbij niet alleen de bedoeling om meer Amsterdammers te laten bewegen, maar ook om discriminatie en racisme bij sportverenigingen uit te bannen. Verenigingen die zich daar niet voor inzetten, kunnen zelfs hun huisvesting verliezen.

Pixabay / Free-Photos

Dat schrijft wethouder Simone Kukenheim (Sport) in een brief aan de gemeenteraad. 

Amsterdams Sportakkoord

De gemeente gaat in totaal 10,6 miljoen euro uittrekken voor 'sportstimulering'. Daarmee kunnen diverse programma's en trainingen gefinancierd worden, die zorgen voor een 'positieve sportcultuur'.

Om dat allemaal in goede banen te leiden, moet er een Amsterdams Sportakkoord komen. Daarin wordt vastgelegd hoe de kwaliteit van sport verbeterd kan worden in samenwerking met onder meer sportaanbieders- en bonden.

Maar voor het akkoord getekend wordt, gaat de gemeente eerst in gesprek met sportverenigingen over racisme en discriminatie. 'De gemeente eist van verenigingen dat zij alles in het werk stellen om structureel racisme en discriminatie uit te bannen', staat in de brief.

'Positieve rol bij problematiek'

'Een te grote groep Amsterdammers voelt zich nog niet welkom in de sport', legt Kukenheim uit. Terwijl het juist zo belangrijk is om te bewegen, stelt ze. 

'Sport laat mensen gezonder en fitter voelen, maar kan ook een doorslaggevende positieve rol spelen bij allerlei vormen van problematiek, zoals afglijden naar crimineel gedrag of eenzaamheid', aldus Kukenheim. 

Per stadsdeel verschillend

Zo zouden meisjes en lager opgeleiden er minder vaak voor kiezen om aan sport te doen. Daarnaast zijn er grote verschillen te zien per stadsdeel, merkt de wethouder. 'Jongeren stoppen nu vaak nog na hun veertiende jaar met sporten en er wordt niet in alle buurten even intensief gesport.'

Vooral bewoners in Zuidoost, Nieuw-West en Noord zouden minder vaak sporten. De wethouder wil daarom dat er per stadsdeel een op maat gemaakt programma komt. 

Urban Sports

Daarnaast zijn er algemene programma's in het leven geroepen, waaronder 'Sportstimulering in het MBO'. Ook komt er meer aandacht voor zowel wijksport activiteiten als Urban Sports. Onlangs kreeg het indoor skatepark in Noord een eenmalige subsidie van een ton.

'Steeds meer jongeren sporten op straat met hun vrienden en niet bij een vereniging', verklaart Kukenheim.