Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Ziekenhuizen staken: 'Wie zorgt er straks voor jou als ik het werk neerleg?'

20 november 2019, 07.00 uur · Aangepast 20 november 2019, 09.16 uur · Door Redactie

Vandaag voert het medisch personeel van het BovenIJ ziekenhuis, het OLVG Oost en West en revalidatiecentrum Reade aan de Overtoom actie voor een betere CAO. Ze eisen vijf procent loonsverhoging. 

AT5 draaide een werkdag mee met ergotherapeute Sophie en verpleegkundige Terry. Ze vinden dat er een passend salaris voor hun werk moet komen. De werkdruk is immers hoog door personeelstekorten en door een toename van patiënten door de vergrijzing, wordt die druk alleen maar hoger. 

AT5

In Amsterdam blijven de spoedeisende hulpposten en de afdelingen oncologie in alle ziekenhuizen gewoon open. Maar het OLVG sluit tussen 12.30 en 14.30 de poliklinieken. Het personeel loopt dan een protestmars buiten het ziekenhuis. In het BovenIJ ziekenhuis in Noord worden zondagsdiensten gedraaid en in revalidatiecentrum Reade aan de Overtoom hangen spandoeken en zijn er stickeracties.

Ergotherapeute Sophie Hiemstra vindt haar vak het mooiste  dat er bestaat, maar staat vierkant achter de acties. 'Je zorgt voor mensen op het kwetsbaarste moment in hun leven, dat is heel belangrijk maar ook zwaar, dus dat moet gewoon goed betaald worden. Wij zorgen voor je vader, moeder, je kind, waarom zou je die minder betalen dan de mensen die op je geld letten?'

Quote

'Wij zorgen voor je vader, moeder, je kind, waarom zou je die minder betalen dan de mensen die op je geld letten?'

Ergotherapeute Sophie Hiemstra

Sophie gaat zelf niet staken, om de doodeenvoudige reden dat ze haar patiënten niet in de steek kán laten. 'Mijn patiënten kunnen niet zonder zorg, ik kan ze niet alleen laten.' Maar ze voert wél de hele dag actie. Er hangt een groot spandoek bij de entree van het revalidatiecentrum aan de Overtoom en ze draagt net als haar collega's actiestickers op haar jasje met de tekst: Goede CAO=goede zorg. Ze worden ook aan patiënten en bezoekers uitgedeeld.

'De zorg loopt vast'

De politiek moet structureel meer geld geven, vindt ze. 'De politiek probeert een heel groot stempel op de zorg te drukken, zonder dat ze daadwerkelijk goed inzicht hebben wat ze nou aan het doen zijn. het parlement besluit dat mensen langer thuis moeten wonen, daardoor zijn veel verpleegtehuizen gesloten. Dat komt de patiënten allemaal niet ten goede', ziet Sophie. 'Er liggen hier patiënten die al lang naar een verpleegtehuis moeten, maar er is geen plek. De zorg slibt dicht.'

'We verdienen 5 procent loonsverhoging'

Ook verpleegkundige Terry ziet in het BovenIJ ziekenhuis dat de zorg vastloopt. 'Mensen verdienen een goede plek, en het werk is zwaar door de grote stroom patiënten en tekort aan personeel. Ik krijg mijn roosters nauwelijks rond', vertelt ze.

Het werk moet dus goed beloond worden. 'We verdienen gewoon 5 procent loonsverhoging', zegt Terry. 'Als je beter wordt betaald, zullen er ook weer meer mensen voor dit vak kiezen.' Ze vindt het daarom belangrijk dat er een signaal wordt afgegeven. Daarom draait het ziekenhuis vandaag zondagsdiensten.

Niet alle Amsterdamse ziekenhuizen staken vandaag. Zo vallen academische ziekenhuizen onder een andere CAO. Het Amsterdam UMC is dus op beide locaties, VU en AMC, gewoon open.