Stad

Diemen en Ouder-Amstel willen dat snelheid op hele A10 naar 80 km/u gaat

22 november 2019, 15.34 uur · Door Redactie

Whatsapp

De gemeente Diemen en de gemeente Ouder-Amstel roepen minister Cora van Nieuwenhuizen op om de maximale snelheid op de hele A10 te verlagen naar 80 km/u. Volgens de twee gemeentebesturen zou deze maatregel bijdragen aan een betere luchtkwaliteit en de gezondheid van de inwoners van hun gemeente.

Diemen had de wens om de maximale snelheid terug te dringen al opgenomen in het coalitieakkoord. In Ouder-Amstel is onlangs een motie over de maximale snelheid op de ring aangenomen door de raad.

Aanleiding om de maximale snelheid te willen herzien is de publicatie van een recent RIVM-gezondheidsonderzoek, waar de effecten van blootstelling aan ultrafijnstof op omwonenden rond Schiphol is onderzocht. Daaruit blijkt dat de hoeveelheid ultrafijnstof kan leiden tot kleine gezondheidsveranderingen, die niet direct tot klachten hoeven te leiden. Maar mensen die gevoelig zijn voor de luchtkwaliteit, bijvoorbeeld astmapatiënten, lopen wel risico op grotere gezondheidsveranderingen.

Landelijke discussie

De discussie over de uitstoot van stikstof en het verlagen van de maximumsnelheid wordt landelijk gevoerd. Een week geleden werd bekend dat vanaf volgend jaar van 06.00 uur 's ochtends tot 19.00 uur 's avonds de maximumsnelheid 100 km/u wordt op alle snelwegen. Nu is dat op een aantal plekken nog 120 of 130 km/u. Op het westelijke deel van de A10 is de snelheid al 80 km/u.

Whatsapp