Start van hoofdcontent

Stad

nl

Woonboten moeten jarenlang ergens anders liggen door slechte kades: 'Verpest mijn uitzicht'

22 november 2019, 19.00 uur · Aangepast 23 november 2019, 10.34 uur · Door Redactie

Een groep bewoners van de Geuzenkade baalt enorm van het plan van de gemeente om zes tot tien woonboten tijdelijk naar de kade in hun straat te plaatsen. Die woonboten moeten een behoorlijke tijd weg van hun huidige ligplek aan de Da Costakade omdat de kade daar zo slecht is dat het jaren duurt om die te herstellen. Dat kan tussen de vier en tien jaar duren en voor die werkzaamheden is ruimte nodig.

AT5

Groen

De onvrede is zo groot dat één van de bewoners een petitie is gestart. Ze zijn bang dat de komst van de woonboten hun uitzicht zal verpesten en ook vrezen ze voor de groene uitstraling van hun straat. 'Het wordt gewoon steeds voller. Als het groen hier straks gebruikt gaat worden als voortuin voor de woonboten zijn we natuurljik wel ons mooie, unieke stukje Amsterdam kwijt', aldus een van de buurtbewoners.

Mogelijke locatie

De plannen van de gemeente zijn nog niet definitief, maar Jeroen van Berkel van stadsdeel West ziet de Geuzenkade zeker wel als een mogelijke locatie. 'We moeten de bewoners van de Da Costakade helpen aan een nieuwe plek, het liefst in de buurt. Zij wonen in deze buurt, en ook hun kinderen zitten hier op school. Ik begrijp de bezwaren van de bewoners van de Geuzenkade, maar we moeten wel een locatie vinden.'

Alternatief

Eelko van Mastrigt, één van de buurtbewoners, snapt dat het moeilijk is om een geschikte locatie te vinden. Maar er moet ook gekeken worden naar een alternatief. 'Dit mooie stukje groen vind ik niet de beste oplossing. Zeker niet als er aan de andere kant van de brug een prachtig stuk lege kade beschikbaar is.'

Het stadsdeel onderzoekt of het alternatief van de bewoners een optie is. 'We moeten onderzoeken of het mogelijk is om de woonboten aan de andere kant van de brug te plaatsen. Aan de ene kant van het water komt namelijk nieuwbouw, en de kade aan de andere kant is een monumentale kade', zegt Van Berkel.

Stadsdeel West zegt alles zorgvuldig af te wegen voor er een beslissing wordt genomen, over een termijn is dan ook nog niets bekend.