Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wat is de toekomst van de markt in Zuidoost? 'Het gevecht is niet zomaar gestreden'

23 november 2019, 21.15 uur · Aangepast 23 november 2019, 21.40 uur · Door Redactie

Vijf verschillende markten in één stadsdeel, waar niet genoeg bezoekers op afkomen. Dat is volgens de gemeente de huidige situatie in Zuidoost. Om de markten weer winstgevend te maken liggen er nieuwe plannen klaar, waarmee het marktleven in de Bijlmer er vanaf 2026 heel anders uit zal komen te zien. Marktkooplieden zijn niet blij met de plannen. 

Volgens de gemeente moeten er vooral minder marktdagen per week komen. 'Als we niks doen, dan gaat het niet goed. We moeten van vijf marktdagen verspreid in Zuidoost naar drie marktdagen, met de zaterdagmarkt als belangrijkste marktdag', aldus Dirk de Jager van stadsdeel Zuidoost. 

Verdwijnen

Op dit moment staat er op maandag, donderdag en vrijdag een markt op het Anton de Komplein, dinsdag op Kraaiennest, woensdag bij Reigersbos en op zaterdag bij Ganzenhoef. In de nieuwe plannen zal het aantal marktdagen flink teruglopen: doordeweeks zullen er nog maar twee  voedselmarkten, twee wijkmarkten en één zaterdagmarkt worden toegestaan. De markt op Ganzenhoef dreigt hiermee helemaal te verdwijnen.

De marktkooplieden zijn niet blij met de plannen, aangezien zij in veel gevallen minder dagen op de markt kunnen staan. 'Als ik tegen de ambtenaren zeg dat zij een derde of meer van hun salaris moeten inleveren, dan gaat niemand daarmee akkoord. Maar dit is wel wat er nu met ons gebeurt', meent een van de kraamhouders. 

AT5

Dat de markt het moeilijk heeft in de hele stad, bleek al uit eerder onderzoek van de gemeente.  Er komen minder mensen op af, 'zeker nu klanten in winkels dezelfde producten kunnen kopen en steeds meer online bestellen', legt de Jager uit. Zo werd onlangs bekend dat ook de markt op het Bos en Lommerplein moet gaan verdwijnen.Die markt kampt al jaren met een lage bezettingsgraad, een eenzijdig aanbod en een teruglopend aantal klanten.

Toekomst

De Jager snapt dat de plannen grote consequenties kunnen hebben voor de marktkooplieden. 'Maar het is nou eenmaal wel de realiteit waar we mee te maken hebben. Er zullen er een aantal zijn die door hun leeftijd zullen stoppen, maar er zullen er ook een aantal zijn waarvan je zegt: "Je moet naar een ander product toe, om wel toekomst te hebben". Daar zullen wij ondersteuning aan geven.'

Naast de langetermijnplannen voor 2026 gaat de gemeente ook op korte termijn kijken wat er gedaan kan worden om de huidige markten meer klanten te laten trekken. Zo wordt er gedacht over een andere opstelling, aantrekkelijkere uitstraling en betere parkeergelegenheid voor marktbezoekers. 

Bijeenkomsten

Voor het ontwikkelen van de plannen heeft de gemeente enquêtes afgenomen onder buurtbewoners, en een aantal bijeenkomsten met marktkooplieden georganiseerd. Voordat het zover is, moeten de plannen ook nog worden goedgekeurd door zowel de gemeente als het stadsdeel. Een aantal marktkooplieden heeft hier maar weinig vertrouwen in. 'Er wordt gewoon niet naar ons geluisterd', vertelt één van hen. Een ander: 'Het gevecht is niet zomaar gestreden.'