Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veel overtredingen bij opstapmarkt taxibranche, verdeeldheid over oplossing

24 november 2019, 19.06 uur · Aangepast 25 november 2019, 19.13 uur · Door Redactie

Het is treurig gesteld met de opstapmarkt in de taxibranche. Dat blijkt uit de Taximonitor 2018. Zo zouden negen op de tien chauffeurs overtredingen begaan, waaronder onnodig omrijden en prijsmanipulatie. 

AT5

De gemeente zette mystery guests in om de opstapmarkt - de dienst waarbij klanten op aangewezen plekken bij een taxi in kunnen stappen - te onderzoeken. Daarbij bleken maar weinig chauffeurs zich volledig aan de regels te houden. 

Een uitkomst die voor veel betrokkenen niet als een verrassing komt. Toch blijven de meningen verdeeld over hoe de situatie verbeterd kan worden. 

Hervorming

D66-raadslid Jan-Bert Vroege ziet het liefst een grote hervorming. 'Denk aan een situatie als op Schiphol, waar een aantal geselecteerde bedrijven mag stoppen', zegt hij. 'En niet elke chauffeur met een daklicht, want dat systeem werkt al jaren niet.'

Gamis el Bouakili - directeur Schipholtaxi en TCS - heeft hier al vaker voor gepleit. 'Het zou helpen als de partijen die een concessie winnen ook daadwerkelijk iets te verliezen hebben', zegt hij. 'De partijen zien de standplaats dan als hun eigen plek en zijn bereid om hun best daarvoor te doen.'

Flexibele plekken

Raadslid Dennis Boutkan (PvdA) ziet daarentegen weinig in het plan. Volgens hem is de opstapmarkt al vrij overzichtelijk. 'We hebben op dit moment zeven TTO's', verklaart hij. 

De wantoestanden ontstaan vooral door het grote aantal taxi's in de stad, denkt Boutkan. 'We moeten daarom kijken naar meer opstapplekken, flexibele plekken of bufferplaatsen. Die rondrijdende taxi's, daar hebben we helemaal niks aan.' Hij pleit bovendien voor een strenger toezicht op personeel. 

Aansluiten bij andere TTO

Maar zo eenvoudig is het niet om chauffeurs te controleren, zegt El Bouakili. 'De ellende is nu dat degene die bij ons weggaat, zich vervolgens bij een andere TTO kan aansluiten. Daarmee bannen we diegene niet uit de markt, maar alleen uit onze eigen organisatie.'

Toezicht

Wethouder Dijksma (Verkeer en Vervoer) beloofde recentelijk al wel dat hier verandering in gaat komen. Per 1 april krijgen TTO's meer ruimte om sancties op te leggen aan hun personeel. Het is vervolgens de bedoeling dat de gemeente daar toezicht op houdt.