Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Minister reageert op sluiten zestien scholen: 'Schoolbesturen moeten met plannen komen'

25 november 2019, 19.14 uur · Aangepast 25 november 2019, 19.32 uur · Door Redactie

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) kan het sluiten van de zestien basisscholen, die vallen onder de Stichting Openbaar Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden, niet verbieden. De stichting zette vandaag deze radicale stap vanwege het nijpende lerarentekort. Om dat probleem op te lossen, wijst de minister vooral naar de schoolbesturen zelf. Zij moeten met plannen komen én zij moeten het vraagstuk van scholen die onder de opheffingsnorm zitten oppakken, zo zegt Slob in een reactie.

AT5

'U weet dat scholen zeven dagen per jaar de ruimte hebben om een dag uit te roosteren voor studieverlof. Het lijkt erop dat deze scholengemeenschap het aaneengesloten heeft gedaan. Dat lijkt mij voor ouders best wel even slikken. Als ouders ermee instemmen, is in principe de ruimte dus wel aanwezig', zegt Slob.

Besturen moeten plannen indienen

Volgens de minister heeft hij al maanden geleden tegen schoolbesturen gezegd dat juist zij met plannen moeten komen om het lerarentekort te bestrijden. 'We hebben hen samen met de Onderwijsinspectie ruimte geboden om met hele concrete plannen te komen wat in hun specifieke situatie nodig is. En dan met name als ze met calamiteiten te maken hebben. De Inspectie zou dan niet het onmogelijke van scholen gaan vragen. Ik wacht nog steeds op die plannen. Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen de ruimte gebruiken die wij aan hen geboden hebben. Ook aan Amsterdam. Van deze scholengroep hebben we nog niks gezien.'

Amsterdam zou hebben aangegeven dat de handreikingen van de minister nog tekort schieten. 'We hebben al aangegeven dat er meer kan, maar dat doen we in overleg met betrokkenen. We willen per stadsdeel kijken naar specifieke situaties', stelt Slob.

Opheffingsnorm

Maar volgens de minister is er meer aan de hand in grote steden als Amsterdam. 'Een groot deel van de scholen zit onder de opheffingsnorm. Soms 25 procent, soms zelfs 30 procent. Dat vraagstuk moet in de steden worden opgepakt. Er is voor ons allemaal heel veel werk te doen. Dat moeten we gezamenlijk doen. De problemen zijn groot. Het is ook niet van de ene op de andere dag opgelost.'

Slob wist niet te vertellen of de zestien scholen van dit bestuur onder de opheffingsnorm zitten. 'Ik sluit niet uit dat het hier ook speelt. We moeten dus heel goed kijken wat er binnen scholen mogelijk is', zei de minister. 

Uit cijfers van de Onderwijsinspectie van januari dit jaar blijkt echter dat slechts één van deze scholen niet aan de norm van het aantal leerlingen voldoet. Het gaat om de Einsteinschool aan de Staalmanpark. Deze school zit al meer dan drie jaar onder de opheffingsnorm. In totaal hebben bijna veertig basisscholen in de stad te weinig leerlingen. Enkele scholengemeenschappen hebben zelfs meer dan vijf scholen onder hun bestuur vallen die de norm niet halen. Het gaat om onder andere de ASKO (Amsterdamse Stichting voor Katholiek, Protestants-Christelijk en Interconfessioneel Onderwijs) en het AMOS (Amsterdamse Oecumenische Scholengroep).

Staking

Naast dat Stichting Openbaar Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden aankondigde de deuren een week te zullen gaan sluiten voor kinderen, liet ook de grootste onderwijsvakbond AOb weten in januari weer te zullen gaan staken. Het door Slob toegezegde incidentele geld voor het onderwijs is in de ogen van de bond niet voldoende. 

Slob: 'Ik heb het al een keer vergeleken met tegen de stroom in roeien. Die arbeidsmarkt wordt steeds krapper, de stroming wordt dus steviger. We moeten blijven doorgaan. Er worden op onderdelen goede resultaten geboekt. Het blijft nog steeds heel ernstig.'