Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Moeder doodgereden Luce in rechtszaal: 'Ik had een kind, dat heeft u mij afgenomen'

27 november 2019, 20.34 uur · Aangepast 27 november 2019, 20.53 uur
Door Redactie · Foto: Inter Visual Studio / Robby Hiel

'We hebben twee kinderen van 1 en 6 jaar. Zij zullen nooit hun moeder leren kennen. Zij zal nooit bij de bijzondere momenten in hun leven zijn.' De man van de 35-jarige Luce Tchouane neemt vandaag het woord in de rechtbank, net als haar moeder. Luce kwam om bij een ongeluk op de Eerste Oosterparkstraat afgelopen zomer. De verdachte, Egbert B., was onder invloed van de harddrug ketamine en reed veel te hard. 

Op 24 augustus zit de 35-jarige Luce Tchouane op haar bakfiets, als zij van achteren wordt aangereden door een auto. Later blijkt de 25-jarige Egbert B. de bestuurder te zijn geweest. B. rijdt met zo'n 85 kilometer per uur tegen de richting in op de Eerste Oosterparkstraat. Hij rijdt het fietspad op, waar op dat moment Luce fietst. Na de aanrijding komt de auto tot stilstand tegen een boom. Luce en de verdachte worden overgebracht naar het ziekenhuis. Een dag later overlijdt de vrouw aan haar verwondingen.

Verklaring nabestaanden 

Luce en haar man verhuisden een paar jaar geleden van Parijs naar Amsterdam. Veel familie en vrienden, uit Nederland en Frankrijk, zijn vandaag aanwezig bij de zitting. De moeder van het slachtoffer en haar man worden daarbij bijgestaan door een Franse tolk.  

'Afgelopen zondag had Luce 36 jaar moeten worden', vertelt de man van Luce. 'Er komen veel dingen aan die we niet meer samen met haar kunnen vieren. Sinterklaas, kerst. Het leven wordt nooit meer hetzelfde als je iemand verliest die zo dichtbij staat.' 

Quote

'Zij zullen nooit hun moeder leren kennen. Zij zal nooit bij bijzondere momenten in hun leven zijn'

man van luce tchouane

De moeder van het slachtoffer vraagt de verdachte om haar recht in de ogen aan te kijken tijdens haar verklaring. Dat doet hij. 'Ik had een kind, en dat heeft u mij afgenomen', zegt zij. 'Ik heb geen plannen meer. Ik slaap niet meer. Elke dag kreeg ik foto's van mijn kleinkinderen en gelukkig heeft haar man dat overgenomen, anders was het voor mij ook afgelopen.' 

'Luce was erg geliefd en had veel vrienden. Het feit dat jij je niks herinnert van het ongeval, maakt jou een lucky guy. Jij hoeft je niet te herinneren wat er is gebeurd. Ik moet hiermee leven. Ik zal je vertellen wat er is gebeurd toen zij daar lag. Haar lichaam lag in een positie die ik me niet wil herinneren en ze had haar ogen open. Ik was daar toen haar hart stopte', eindigt de man van Luce. 

'Ik kan mij het ongeval niet herinneren'

De 25-jarige Egbert B. zit sinds het ongeval vast. Vandaag in de rechtbank vertelt hij meermaals dat hij zich van het ongeval niets kan herinneren. 

De dag van de aanrijding is hij bij zijn broer in Noord geweest om spullen op te halen voor een verhuizing. Hij rijdt in de auto van zijn vader. Als hij op de terugweg stopt bij een benzinestation besluit hij ketamine te nemen, wat hij die dag al eerder had gedaan. Hij verklaart dat hij dacht dat hij nog wel kon rijden: 'Ik kan me herinneren dat de drang zo groot was, dat ik het heb genomen in de auto. Ik merkte nog niet zo veel, dus besloot ik om te gaan rijden.' 

Sinds het gebruik van de drug kan de verdachte zich niets meer herinneren. Zijn eerste herinnering is in de ambulance, als hij naar het ziekenhuis wordt gebracht. Op de vraag van de rechter of hij zich dus ook niets van het ongeval kan herinneren, antwoordt hij resoluut: 'Nee.' 

'Ik schaam mij er verschrikkelijk voor en lig er nachten van wakker. Het is eigenlijk een soort nachtmerrie', zegt Egbert B. Een week geleden heeft hij via zijn advocaat een brief gestuurd aan de nabestaanden. 'Ik wil dat dit nooit meer gebeurt, dat ik zoiets veroorzaak. Ik wil ook af van mijn drugsgebruik', aldus B. Hij wil meewerken aan alle behandelingen die daarvoor nodig zijn, zegt hij. 

Ketamineverslaving

B. geeft vandaag toe dat hij verslaafd is aan drugs, hij gebruikt meerdere keren per week. In het verleden is hij ook behandeld bij Jellinek om van zijn verslaving af te komen. Al vanaf jonge leeftijd gebruikt hij verschillende soorten drugs en alcohol. Deskundigen omschrijven de toestand van B. op het moment van het ongeval als een chronische ernstige depressie. 

B. verklaart dat hij had kunnen weten dat autorijden geen slim idee was. 'Ik gebruik het vooral om mijn stemming te verbeteren. Ik kwam dan in een soort roes. Er zijn periodes dat ik het dagelijks gebruikte, soms meerdere keren in de week.' In de auto van de verdachte worden na het ongeval meerdere zakjes ketamine gevonden. Daarnaast vindt de politie ook een lepel, die gebruikt is om ketamine te verhitten, en een gebruikte spuit. 

Deskundigen adviseren een langdurige behandeling voor zijn ketamineverslaving en zijn depressie. Volgens deze kenners is B. verminderd toerekeningsvatbaar. Het Openbaar Ministerie gaat hier niet in mee.