Ajax doet goede zaken in Champions League met 0-2 zege op Lille

27 november 2019, 22.50 uur · Aangepast 28 november 2019, 01.08 uur · Door Redactie

Ajax heeft vanavond zeer goede zaken gedaan in de Champions League. In Frankrijk werd Lille met 0-2 verslagen, waardoor Ajax weer over de twee concurrenten Valencia en Chelsea heenklom.

Ajax startte het duel met Lille in de wetenschap dat een overwinning in Frankrijk de koppositie in poule H van de Champions League zou opleveren. Valencia en Chelsea speelden namelijk met 2-2 gelijk in een onderling duel dat eerder op de avond werd gespeeld. Ajax maakte al gauw duidelijk dat het die boodschap begrepen had, want de eerste stap naar de overwinning werd razendsnel gezet.

Direct raak

Bij de eerste de beste kans was het namelijk direct raak. Zakaria Labyad, die zijn basisdebuut in de Champions League maakte, stoomde op rechts op, waarna hij de bal inleverde bij Dušan Tadić, die doortikte op Hakim Ziyech. Die aarzelde vervolgens niet en schoof de bal vanaf de rand van het strafschopgebied knap binnen. Op dat moment was het duel pas één minuut en 34 seconden bezig, waardoor het de snelste Champions League-goal van dit seizoen is.

In de dertiende minuut kreeg Tadić vervolgens een goede kans om de voorsprong uit te breiden, maar de Serviër stuitte van dichtbij op Mike Maignan, de keeper van de Fransen. In een behoorlijk fysieke eerste helft lukte het Ajax vervolgens niet om het goede begin een vervolg te geven.

Na een half uur spelen kwam de ploeg van Erik ten Hag zelfs erg goed weg. Na een flitsende Lille-counter kreeg Jonathan Bamba namelijk een reuzekans om er 1-1 van te maken, maar de aanvaller kreeg het voor elkaar om de bal van dichtbij over de goal van André Onana te werken.

Blessure Labyad

Echt grote kansen bleven in de eerste helft vervolgens uit, toch kwam Ajax nogmaals met de schrik vrij. Noussair Mazraoui, die in de 27e minuut al een gele kaart had gekregen, maakte een overtreding die ook geel had kunnen opleveren. Scheidsrechter Felix Brych oordeelde echter anders en vond het geen kaart waard.

Ondanks dat Ten Hag Edson Álvarez direct liet warmlopen, liet hij Mazraoui vervolgens tot de rust in het veld staan. Toch wisselde Ajax nog voor rust. Labyad raakte namelijk geblesseerd aan zijn knie. Hij probeerde het nog even, maar strompelde vervolgens toch het veld af. Noa Lang verving hem.

Met Álvarez na rust wel voor Mazraoui, bleef Ajax het lastig houden. Vijf minuten na rust kreeg Lille dan ook een tweede opgelegde kans om gelijk te maken. Dit keer was het Jonathan Ikoné die van dichtbij over schoot.

Tandem Ziyech-Promes

Waar het dus Lille was dat de grote kansen kreeg, was het de dit seizoen al zo vaak succesvolle tandem Ziyech-Promes die voor opluchting aan Amsterdamse kant zorgde. Op een manier zoals afgelopen weekend tegen Heracles ook al twee keer gebeurde, legde Ziyech de bal perfect achter de verdediging, waar Promes klaarstond om af te ronden: 0-2.

Dat Lille het ondanks de goal van Promes niet opgaf, lieten de Fransen direct na de goal zien, toen Yusuf Yazici de bal enkele centimeters langs de goal van Onana schoot. Ook daarna lieten de Fransen het er niet bij zitten. Eerst bokste Onana een schot van Ikoné van buiten de zestien uit zijn goal, enkele seconden later redde de Kameroener van dichtbij met zijn voet schitterend op een poging van Yazici.

Ook deze Franse kansen leek Ajax weer te beantwoorden met een goal. Ziyech zette goed door na een afgeslagen bal van Promes, waarna hij de bal binnen tikte. De VAR gooide echter roet in het eten, door te constateren dat Ziyech hands had gemaakt, waardoor het bij 0-2 bleef.

Aan kop

Daar brachten ook de laatste tien minuten van het duel geen verandering meer in, al was Donny van de Beek nog dicht bij de 0-3 met een enorme pegel op de paal. Daardoor bleef Ajax voor de veertiende keer achter elkaar ongeslagen  in Europees verband. Enige smetje in die slotfase was het uitvallen van Ziyech, die het veld verliet met een pijnlijke arm.

Door de overwinning op Lille gaat Ajax met tien punten uit vijf duels aan kop in poule H. Chelsea en Valencia volgen met acht punten. Daardoor heeft Ajax over twee weken aan een gelijkspel in de Johan Cruijff Arena tegen Valencia genoeg om zich te plaatsen voor de achtste finale. Winst tegen Valencia betekent dat Ajax zelfs als groepswinnaar overwintert.