Start van hoofdcontent
nl

Piece of Art: Hugo

28 november 2019, 12.00 uur · Aangepast 28 november 2019, 16.33 uur · Door Redactie

In de vijfdelige serie Piece of Art belicht filmmaker Dave Damon het werk van vijf verschillende Amsterdamse straatkunstenaars. In elke aflevering vertelt een andere artiest over zijn of haar eigen stijl en hoe deze bepalend is voor onze stad. In aflevering vijf ontdekken we het werk van Hugo.

Hugo (Kaagman) (1955) staat bekend als de Nederlandse stencil koning. Al in eind jaren zeventig was Kaagman als politieke actieve kunstenaar bezig met het maken van stencils, een techniek die nu veel in de street art wordt gebruikt. Kaagman was pionier op dit gebied. In de jaren tachtig toen de Amsterdamse straten vol stonden met graffiti, ontwikkelde Kaagman een unieke en herkenbare stijl die wij nog steeds terugzien in zijn werk.

Kaagman is een zeer succesvolle kunstenaar. Zijn werk is doordacht, creatief, speels, humoristisch en zeer herkenbaar. Als kunstenaar beeldt hij dan ook de tijdsgeest van de samenleving uit. Politiek, reggae, Moorse motieven en Delfts blauw zijn tevens een mix van invloeden op zijn werk. Een opvallend kenmerk in zijn werk is het ‘Kaagman motief’. Een motief dat bestaat uit een speels lijnenspel afgewisseld met figuratieve objecten of tekens.

Het werk van filmmaker Dave Damon kenmerkt zich door een bepaalde rauwheid en echtheid, waarbij hij zoekt naar verhalen die de tand des tijds raken. Zijn grote passie voor streetart heeft hij al vanaf zijn jeugd en hij vindt dat deze belangrijke Amsterdamse kunstenaars meer zichtbaarheid verdienen. Gedreven door dit doel maakte hij de serie Piece of Art in samenwerking met het AFK en AT5.  

Kijk voor meer afleveringen op AT5.nl/pieceofart