Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

BOA Bond: 'Politietekort moet niet op ons bordje komen'

28 november 2019, 21.15 uur · Aangepast 29 november 2019, 10.34 uur · Door Redactie

De BOA Bond maakt zich grote zorgen over de consequenties van het stopzetten van het Binnenstadoffensief. Tientallen agenten werden sinds 2016 ingezet om de Wallen leefbaar te houden. Maar door de grote politie-reorganisatie verdwijnen die plekken nu. De Bond voor buitengewone opsporingsambtenaren vreest voor meer onveilige situaties voor de handhavers die in het gebied werkzaam zijn.

Quote

'Er zal meer openbare orde problematiek op het bordje van de BOA terecht komen, dat is onvermijdelijk.'

ruud kuin, nederlandse boa bond

Vanwege het personeelstekort heeft de Amsterdamse politie pijnlijke keuzes moeten maken. Tientallen agenten van het Binnenstadoffensief zijn op andere plekken nodig en ook het horecateam, dat de orde handhaaft rond sluitingstijd van de cafés wordt tijdelijk opgeheven. Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond begrijpt de keuze maar vreest voor de consequenties. 'Er zal meer openbare orde problematiek op het bordje van de Boa's terecht komen, dat is onvermijdelijk. Meer overlast van groepen waar ze tegenover staan en minder back up van agenten. Ook zal het langer duren voordat er ondersteuning van politie komt bij incidenten en dat betekent verzwaring van het werk.'

Eerder beginnen met proef met extra geweldsmiddelen

Eind mei bereikte de BOA Bond een doorbraak in het langlopende conflict met burgemeester Halsema over de uitbreiding van geweldsmiddelen voor handhavers met pepperspray en een wapenstok. In het voorjaar komt een proef met de inzet van de verdedigingsmiddelen. Maar daar is nu haast bij, volgens Kuin. 'Het is een reden om versneld aan de slag te gaan zodat de proef in Amsterdam eerder gaat plaatsvinden.' Dat is hard nodig denkt Kuin. 'Als de back up slechter wordt en er een grotere hoeveelheid problematiek op hun bordje komt moeten de Boa's zich beter kunnen verdedigen.' De BOA Bond wil binnenkort met burgemeester Halsema om de tafel om hierover te praten.

Het politietekort heeft overigens geen gevolgen voor het aantal evenementen het komende jaar en de politie inzet daarbij. De organisatie van de evenementen moeten sowieso zelf een groot deel van de beveiliging doen. Ook wordt nog juridisch onderzocht of het mogelijk is om ambtenaren in te zetten om de politie te ontlasten bij de administratieve werkdruk.