Cultuur

NL
V

Magere Brug 'naar de ratsmodee' tijdens Amsterdam Light Festival

29 november 2019, 14.19 uur · Door Redactie

De Magere Brug ziet er de komende weken 's avonds net iets anders uit. De iconische brug maakt namelijk deel uit van de achtste editie van het Amsterdam Light Festival en de verlichting heeft daarom een speciale behandeling gekregen.

Het jaarlijkse lichtfestival ging gisteravond van start met een nieuwe route, lichtkunstwerken, stadsverhalen en samenwerkingen. Voor het eerst verrijken prominente Amsterdamse culturele instellingen het oostelijk deel van het centrum.

Uit 650 inzendingen zijn twintig gevestigde en opkomende kunstenaars uit zestien landen geselecteerd om Amsterdam wakker te schudden aan de hand van het thema DISRUPT!. Bezoekers kunnen Amsterdam Light Festival tot en met 19 januari 2020 varend, fietsend en wandelend beleven.

'Magere Brug naar de ratsmodee'

Één van de zestien kunstenaars is Amsterdammer Krijn de Koning. Met zijn chaotische lichtkunstwerk, dat aan de kant van Carré aan de Magere Brug hangt, verwacht hij veel verwarring te creëren. 'Het leek mij leuk om een brug helemaal te vervormen door er lampjes uit te doen en bij te plaatsen, waardoor je een heel ander beeld krijgt. Om het op zijn Amsterdam Jiddisch te zeggen 'het brengt het naar de ratsmodee'.

Voorbijgangers vinden het kunstwerk mooi, maar niet allen zien direct de boodschap. 'Er zit een verhaal achter?', vraagt een verwarde passant. 'Het spijt me, maar het zal vast wel iets te maken hebben met de dagen waarin wij leven, toch?'