Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse scholen overwegen vierdaagse schoolweek wegens lerarentekort

29 november 2019, 16.49 uur · Aangepast 1 december 2019, 00.26 uur · Door Redactie

Amsterdamse scholen overwegen een vierdaagse schoolweek als maatregel tegen het lerarentekort. Andere maatregelen die worden overwogen zijn grotere klassen of het inzetten van onbevoegden als docenten.   

Die laatste twee maatregelen worden al genomen, in die gevallen gaat het dan ook om uitbreiding van de maatregel. Vierdaagse schoolweken bestaan nog niet in Amsterdam. De opties werden donderdag besproken tijdens een bijeenkomst van schoolbesturen en directeuren. 

'Veel van mijn collega's zijn inderdaad serieus aan het nadenken over een vierdaagse schoolweek, maar dit zijn niet maatregelen die je in één keer neemt', zegt Harry Dobbelaar, directeur-bestuurder van Stichting Bijzonderwijs.

Hij benadrukt de noodzaak van maatregelen op korte, maar ook op lange termijn. 'Het lerarentekort loopt op, de uitstroom is fors en het aantal studenten op de pabo's te laag. Dus er zijn ook structurele maatregelen nodig. De werkdruk moet omlaag en de salarissen van leerkrachten, directeuren, intern begeleiders en conciërges moet omhoog. Zeker in de grote steden. Ook moet de loonkloof tussen leerkrachten van basisscholen en voortgezet onderwijs gedicht worden.'         

Deze week werd bekend dat zestien basisscholen in december een week dichtgaan. Het gaat om scholen van Stichting Westelijke Tuinsteden (STWT). In een brief aan de ouders schreef bestuursvoorzitter van STWT Joke Middelbeek, dat het voor twee scholen al bijzonder moeilijk is om open te blijven. 'Als dit erger wordt, kunnen we alleen nog maar scholen sluiten.'