Politiek

NL
V

Rochdale: bij dreigende boete ander huis voor woningdelers

2 december 2019, 12.48 uur · Aangepast 2 december 2019, 13.50 uur · Door Redactie

Huidige woningdelers kunnen mogelijk volgend jaar toch gedwongen moeten verhuizen. Dat zei woningcorporatie Rochdale dit weekend tegen Het Financieele Dagblad. 

Woningcorporaties kondigden twee weken geleden al aan vanwege nieuwe regels van de gemeente op termijn te stoppen met woningdelen. Ze willen hun woningen namelijk niet verkameren en geen maatregelen nemen om de geluidsisolatie te verbeteren.

Gevolgen

Als woningen (deels) zouden vrijkomen, dan zouden ze niet opnieuw gebruikt worden voor woningdelen. Maar Rochdale zegt tegen de krant dat het nieuwe beleid ook gevolgen kan hebben voor de huidige huurders.

De gemeente kan woningcorporaties namelijk boetes opleggen als woningen zonder vergunning worden gebruikt voor woningdelen en dat kan ertoe leiden dat de woningcorporatie besluit dat huurders er niet meer mogen wonen. 

Ingewikkelde uitdaging

'Iedereen blijft gewoon bij ons wonen', zegt een woordvoerder van Rochdale. 'Als ze hun huis uit moeten, dan zijn we verplicht een sociale huurwoning aan te bieden.' Toch is dat niet eenvoudig. 'Dat is een ingewikkelde uitdaging, we hebben niet zomaar een paar honderd woningen. De beste optie zou zijn dat woningdelers, mensen met een Friends-contract, blijven wonen waar ze wonen.' 

Wethouder Laurens Ivens (Wonen) vindt dat de woningcorporaties al lang een vergunning hadden moeten aanvragen voor het woningdelen. 'Ik schrik ervan dat dat niet het geval is.' Hij zegt dat het tot het einde van het jaar mogelijk is om alsnog een vergunning te krijgen. Voor grote appartementen zou er drie jaar tijd zijn om de geluidsisolatie te verbeteren.