Start van hoofdcontent
nl

Julia schreef voor Mozes: "Hij kreeg de doodstraf omdat hij telefoons zou hebben gestolen"

3 december 2019, 12.59 uur · Aangepast 3 december 2019, 13.21 uur · Door Redactie

"Een jongen van zestien die gemarteld wordt, waarbij de vingernagels worden uitgetrokken en die met stokken wordt geslagen tot hij toegeeft dat hij telefoons heeft gestolen. Vervolgens krijgt hij de doodstraf. Er is niets aan het verhaal dat je niet kan raken," vertelt Julia van den Muijsenberg.

Het is het waargebeurde verhaal van Moses Akatugba uit Nigeria. Julia schrijft een brief aan hem tijdens een schrijfactie van Amnesty International. "Toen ik dat verhaal las, schudde me dat wakker. Het verhaal deed me zoveel en tijdens het schrijven werd ik zo boos en pissig, dat ik er een sarcastische brief van maakte."

Mozes is een van de gevangenen waar de brieven dat jaar naar toe gaan. Hij is zestien jaar als hij wordt opgepakt omdat hij ervan wordt verdacht telefoons te hebben gestolen. Om hem te laten bekennen, wordt hij op de meest gruwelijke manieren gemarteld. Meer dan 800.000 mensen schrijven wereldwijd brieven voor zijn vrijlating. En dat loont: hij komt vrij. "Toen ik het las, werd ik zo onwijs blij", vertelt Julia. "Dan weet je opeens dat het ook werkt en dat je het niet alleen doet om iemand een hart onder de riem te steken of jezelf een goed gevoel te geven."

Quote

"Mensen redden, mensen helpen, dat zou niet strafbaar moeten zijn."

Julia

Dit jaar wordt er onder andere geschreven voor Sarah en Jean. Ze werkten samen  voor een reddingsorganisatie die vluchtelingen uit het water redde in Lesbos, maar werden opgepakt voor mensenhandel. Ze kunnen 25 jaar gevangenisstraf krijgen. De rechtszaak loopt nog steeds, Naast Sean en Sarah zitten nog veel meer hulpverleners vast.

Julia hoopt dat er ook voor Sarah en Jean veel brieven worden geschreven. "Mensen redden, mensen helpen, dat zou niet strafbaar moeten zijn."

Kom met Amnesty International in actie tijdens Write for Rights en schrijf bij jou in de buurt een brief tegen dit onrecht. Waar? Kijk op amnesty.nl/locaties