Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente wil meer rookvrije openbare plekken in de stad

4 december 2019, 21.31 uur · Door Stephan Brandhorst

Roken op straat, als het aan de gemeente ligt mag het binnenkort op steeds minder plekken in de stad. Bij ziekenhuizen en sportclubs bestaan al rookvrije zones en dat aantal wil de gemeente de aankomende tijd uitbreiden. Zo kan het roken van een sigaret binnenkort niet meer toegestaan zijn bij een tram- of bushalte. Maar een boete zul je er niet voor krijgen.

AT5

Langs een grote rookwalm moeten lopen om de bus of tram in te stappen, het is een grote ergernis van veel Amsterdammers die dagelijks het openbaar vervoer gebruiken. De gemeente gaat er in de aankomende tijd voor zorgen dat roken op dat soort plekken, net als bij kinderboerderijen en speeltuinen, niet meer mag. 
'Roken is heel ongezond. Het is ook een groot probleem voor de publieke gezondheid dus vandaar dat we naar de publieke ruimte kijken of we de norm kunnen veranderen ten aanzien van het roken', zegt wethouder Zorg Simone Kukenheim tegen AT5. 

Quote

'Als ik met mijn kinderen ben dan vraag ik mensen om niet te roken'

bezorgde vader

Speciale tegels in de straat moeten rokers én niet rokers er straks op gaan attenderen dat opsteken van een sigaret niet toegestaan is bij een bus-of tramhalte, maar gehandhaafd wordt er niet. De gemeente hoopt door het plaatsen van borden, dat het makkelijker wordt voor mensen om elkaar er op aan te spreken. 'Ik denk dat het belangrijker is dat het vanuit mensen zelf komt en het is ook veel effectiever. Ik denk dat het betere  inzet is van de gemeente, dan op dit punt overal handhaving in te zetten', zegt de wethouder. 

Uitgescholden

Sommige Amsterdammers kiezen ervoor om rokers aan te spreken op hun gedrag in de openbare ruimte, maar dat wordt niet altijd even leuk ontvangen. Twee dames bij de bushalte in Noord deden het wel eens, maar dat liep niet heel gezellig af. 'Als je bij de bushalte staat en het regent zie je zo'n jong grietje te roken, dan gaan wij buiten staan. En als je er wat van zegt word je uitgescholden'.

 

De Beverwijkstraat in Noord was begin 2018 de eerste rookvrije straat van Amsterdam