Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Vuurwerk dit jaar al verboden in Amsterdamse parken

4 december 2019, 21.38 uur · Aangepast 5 december 2019, 08.54 uur · Door Redactie

Tijdens oud en nieuw mag er geen vuurwerk afgestoken in alle parken in de stad. Dat heeft het college woensdag bekendgemaakt.

Flickr/Leander Arkenau

Het besluit vloeit voort uit het plan van aanpak consumentenvuurwerk van de gemeente Amsterdam. Uiteindelijk moet vuurwerk in de stad alleen nog toegestaan worden op speciaal daarvoor aangewezen plekken, maar zover is het nu nog niet.

'Het afsteken van vuurwerk in parken leidt tot schade aan groenvoorzieningen en tot overlast, omdat de knallen en/of visuele effecten kunnen resulteren in schrikreacties bij in parken en groengebieden aanwezige dieren', schrijft het college in haar motivatie.

Quote

'Het afsteken van vuurwerk in parken leidt tot schade aan groenvoorzieningen en tot overlast'

COLLEGE van BURGEMEESTER EN WETHOUDERS AMSTERDAM

Verder zegt het college: 'Het stadsbestuur streeft ernaar om oud en nieuw voor iedereen feestelijk te laten verlopen en tegelijkertijd de incidenten met vuurwerk en de overlast voor mens en dier als gevolg van het afsteken van vuurwerk terug te dringen.'

Ziekenhuizen

Eerder werd vuurwerk al rond ziekenhuizen verboden. Bij inrichtingen waar dieren worden verzorgd of opgevangen, is vuurwerk al meerdere jaren niet toegestaan. Volgens de gemeente is er nog voldoende ruimte in Amsterdam om vuurwerk af te steken, nu het in parken verboden wordt.

Speciale zones

In eerste instantie was het plan om vuurwerk al vanaf aankomende jaarwisseling alleen nog maar in speciale zones toe te staan. Uiteindelijk zag de gemeente daar voor nu nog vanaf. Burgemeester Femke Halsema wil namelijk eerst op kleine schaal experimenteren met vuurwerkzones, voordat het op een grootschalige manier wordt ingevoerd.

Het gaat om de volgende in de verschillende stadsdelen gelegen parken en groengebieden waar vuurwerk vanaf aankomend oud en nieuw verboden is:

Centrum
Wertheimpark

Oost
Diemerpark
Flevopark
Oosterpark
Park Frankendael

West
Westerpark (met uitzondering van Westergasterrein)
Erasmuspark

Zuidoost
Nelson Mandelapark
Gaasperpark

Zuid
Gijsbrecht van Aemstelpark
Amstelpark
Beatrixpark
Vondelpark
Martin Luther Kingpark
Sarphatipark
Park Schinkeleilanden

Nieuw-West
Botteskerkpark
Stadspark Osdorp
Sloterpark Piet Wiedijckpark
Gerbrandypark
Eendrachtspark
Meerwaldtpark
Park de Kuil
Parkstrook Jan de Louterpad
Vrije Geer
Slegerpark
Oeverlanden
Rembrandtpark

Noord
Vliegenbos
Noorder IJplas
Buiksloterbreek
Baanakkerspark
Noorderpark