Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Studenten staken in pyjama bij woning Halsema: 'Waar moeten wij straks slapen?'

5 december 2019, 18.19 uur · Door Redactie

Tientallen Amsterdamse studenten hebben vanmorgen geprotesteerd bij de ambtswoning tegen de strengere regels die volgend jaar ingaan voor het delen van een woning. Ze zijn gekleed in hun pyjama, omdat ze bang zijn dat ze door die regels op straat komen te staan.

AT5

Het invoeren van de nieuwe regels zorgt voor lange tijd voor onrust onder Amsterdamse studenten. Vanaf 2020 moet elke bewoner een huurcontract hebben en geldt er per wijk een quotum voor gedeelde woningen. Het nieuwe beleid zou veel studenten in de problemen brengen. 'Straks worden heel veel mensen het huis uitgezet', zegt een demonstrant bezorgd, die gekleed is in haar pyjama en een grote teddybeer vasthoudt. 'Waar moeten die dan gaan slapen?'

'Regels zijn nodig'

Maar volgens wethouder Laurens Ivens (Wonen) zijn de regels nodig omdat woningdelen - of verkameren - de afgelopen jaren een enorme vlucht neemt.

'De prijzen die deze jongeren betalen zijn stormachtig gegroeid. Woningdelen moet kunnen, maar dat moet wel een beetje eerlijk zijn en goed verspreid worden over de stad,' aldus de wethouder. 

 

Vergunningen

De onrust onder studenten is volgens de wethouder eigenlijk niet nodig. Huisbazen kunnen nu nog geen vergunningen aanvragen op basis van de oude regels. Mocht een huisbaas dit allemaal niet regelen voor 2020 dan is het niet de gemeente die de studenten op straat zet, maar de huisbaas, zo redeneert Ivens.
'Je moet expliciet de huurder, huurrechten geven', zegt wethouder Laurens Ivens voor het huis van Halsema. 'Dit door middel van een individueel huurcontract.'

'Naar Addertje'

Toch zegt VVD raadslid Hala Naoum Néhmé dat de aankomende verandering veel negatieve veranderingen met zich mee gaat brengen. 'Er zit een naar addertje onder het gras', zegt het raadslid.

Als voorbeeld geeft Néhmé dat studenten die tijdelijk in het buitenland studeren, niet meer terug kunnen keren in de woning. Voor de huisgenoten levert het ook veel stress op omdat er direct een nieuwe huurder gevonden moet worden, anders vervalt de vergunning. 'Het gaat er voor zorgen dat steeds minder studenten aan een kamer gaan komen', stelt zij.