Start van hoofdcontent

Stad

nl

Camera's registreerden hoe Jay-Ronne (18) om het leven kwam

5 december 2019, 19.34 uur
Door Redactie · Foto: Inter Visual Studio/Vivian Tusveld

De dodelijke steekpartij op 3 september, waarbij de 18-jarige Jay-Ronne Grootfaam overleed, is vastgelegd door camera's. Op de beelden is te zien hoe hij van achteren in zijn nek wordt gestoken. Schokkend is dat er kinderen aan het spelen waren die alles hebben gezien. Dat zei het Openbaar Ministerie vandaag tijdens een tussentijdse zitting bij de rechtbank. Veel familie en vrienden zijn vandaag naar de rechtszaal gekomen. 

Op de avond van 3 september rond kwart over zeven vindt er een steekpartij plaats bij de flat Florijn. Twee rivaliserende bendes raken daar in gevecht. Grootfaam raakt gewond aan zijn nek en hij overlijdt nog geen 24 uur later. De twee verdachten Yamanney A. (20) en Alexio F. (18) melden zich na een paar dagen bij de politie. Zij worden direct aangehouden. 

Beide mannen zijn te zien op camerabeelden, die in handen zijn van het Openbaar Ministerie. Tijdens de zitting werd geschetst wat er op de beelden te zien is. Yamanney A. en Grootfaam staan in de hal van Florijn,  alle twee dragen zij een groot kapmes. Er worden dreigende gebaren gemaakt met de messen. De twee gaan naar buiten en dan komt ook Alexio F. in beeld. F.maakt een stekende beweging in de richting van Grootfaam, waarbij hij wordt geraakt in zijn hals. 

Buiten is het op dat moment druk. Er zijn ook kinderen op straat aan het spelen, die alles zien. Op de beelden zie je mensen wegrennen, terwijl het gevecht doorgaat. Na 17 seconden is het voorbij. Het gevecht vond plaats tussen twee rivaliserende bendes uit Zuidoost. Grootfaam hoorde bij de ene, de twee verdachten bij de andere groep. Op de beelden staan nog meer mensen die betrokken zijn bij de vete. Zij zijn op één na allemaal geïdentificeerd. Maar omdat zij geen onderdeel van het gevecht waren, worden zij niet vervolgd. 

Niet voorbereid op heftige beelden 

Veel familieleden en vrienden waren vandaag aanwezig in de rechtszaal. Ook de ouders van Jay-Ronne Grootfaam, zij worden bijgestaan door advocaat Richard Korver. Zij hebben het nog steeds erg zwaar met het verlies van hun zoon. 

Omdat Korver pas kort betrokken is bij de zaak, was hij nog niet in het bezit van het dossier. Dat resulteerde in een lastige ochtend voor de ouders van het slachtoffer. Zij waren namelijk niet op de hoogte van de details uit de beelden die besproken werden.

Advocaat Richard Korver namens de nabestaanden over de zaak

Lopend conflict 

De directe aanleiding voor de dood van Jay-Ronne Grootfaam zou drill-rap zijn. Rapmuziek waarbij jongeren van rivaliserende partijen elkaar uitdagen met gewelddadige teksten. Ook na de dood van Grootfaam zijn er video's opgedoken over hem. Het Openbaar Ministerie heeft daar geen goed woord voor over. 'Hieruit blijkt geen enkel respect voor het slachtoffer', zegt de officier van justitie. 

De verdachten blijven vastzitten. Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van publieke verontwaardiging en zou vrijlating leiding tot onrust. Daarnaast is er volgens de officier het gevaar van herhaling, omdat de vete tussen de twee groepen nog steeds gaande is. Er zijn sinds de dood van Grootfaam van beide kanten nog bedreigingen geuit. Ook weer in de vorm van drill-raps.

Persofficier van justitie Justine Asbroek over de zaak

'Beelden helemaal niet duidelijk' 

Beide verdachten waren vandaag tijdens de zitting niet aanwezig, zij werden vertegenwoordigd door hun advocaat. Suzan Koster, de advocaat van Alexio F., sprak de stellige mening over de video van het OM tegen. 

Zij stelt dat er helemaal niet te zien is dat haar cliënt Grootfaam steekt met een mes. F. verklaarde eerder bij de politie wel degelijk dat hij het slachtoffer zou hebben gestoken, maar hij zou gericht hebben op de schouder. Ze vindt het onzorgvuldig dat nu al de conclusie wordt getrokken dat F. gestoken zou hebben. 

Ook wil de advocaat dat haar cliënt behandeld wordt volgens het adolescentenstrafrecht. Alexio F. was ten tijde van de steekpartij nog minderjarig en zou volgens haar dus op een andere manier beoordeeld moeten worden. Ook zegt de raadsvrouw dat haar cliënt een laag IQ heeft. 

Het Openbaar Ministerie zegt dat de zeer gewelddadige drill-raps en de manier waarop de jongeren op straat met messen zwaaien, in schril contrast staan met het beeld wat de advocaat schetst. 

Op 27 februari 2020 volgt weer een pro forma zitting. Wanneer de zaak inhoudelijk behandeld wordt, is nog niet duidelijk.