NL
V

Hulp voor ouderen bij aanvragen van eeuwigdurende erfpacht 'Mijn twijfel wordt weggenomen'

5 december 2019, 16.51 uur · Aangepast 11 december 2019, 10.35 uur · Door Redactie

In Amsterdam is sinds enige tijd een nieuwe vorm van erfpacht: de ‘eeuwigdurende erfpacht’. Hierbij wordt het jaarlijks te betalen bedrag, de zogeheten canon, nog maar één keer berekend en voor altijd vastgezet. 

Tot 1 januari zijn er gunstige voorwaarden om over te stappen. Voor ouderen ligt de drempel voor het digitaal aanvragen van de eeuwigdurende erfpacht nogal hoog. Hansbart Broens helpt oudere Amsterdammers in zijn buurt bij hun aanvraag. AT5's Amsterdam informeert ging bij hem langs. 

Broens merkt dat voornamelijk ouderen moeite hebben met het digitaal invullen. 'Mensen lopen aan tegen het feit dat ze het niet durven in te vullen omdat ze niet weten waar ze moeten zijn en het Digid toch wat eng is,' vertelt hij. Broens besloot daarom zijn buurtgenoten te helpen.

Quote

'Mensen lopen aan tegen het feit dat ze het niet durven in te vullen omdat ze niet weten waar ze moeten zijn en het Digid toch wat eng is.'

Hansbart Broens
En die hulp is heel erg welkom. Broens had zelf zijn aanvraag al ingevuld en merkte dat het vrij gemakkelijk was. 'Toen ik van mijn buren hoorde dat zij bang waren om fouten te maken met de aanvraag en het niet snapten, heb ik via de bewonersvereniging voorgesteld om kosteloos te helpen,' aldus Broens. Een buurvrouw is heel blij met de hulp: 'Mijn twijfel wordt door zijn hulp weggenomen,' vertelt ze. 

Goedkoper wordt het niet

Broens benadrukt dat het heel belangrijk is dat mensen hun aanvraag voor het einde van het jaar registreren. 'Je verplicht je tot niets, je weet wel waar je aan toe bent en goedkoper wordt het er toch niet op.' Ook adviseert hij ouderen die moeite hebben met de aanvraag om hulp te vragen bij familie of organisaties.

AT5

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/kenjeerfpacht