Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Aanleg glasvezel van start in Noord: 'Straks snelste internet ter wereld'

6 december 2019, 20.00 uur · Door Redactie

De gemeente is in samenwerking met KPN begonnen met de aanleg van een grootschalig glasvezelnetwerk. Wethouder Touria Meliani (Digitale Stad) legde vanochtend symbolisch de eerste glasvezelkabel naast het Eye Filmmuseum.

KPN legt momenteel door heel Nederland glasvezel aan. Landelijk Noord en Landsmeer zijn al aangesloten op het netwerk. Nu begint ook de grootschalige aanleg van glasvezel in Amsterdam.

In totaal worden 320.000 wonigen voorzien van supersnel internet. 'Waterlandplein en Buikslotermeerplein zijn de eerste gebieden in Noord', vertelt Meliani. Daarnaast krijgt ook Buitenveldert als één van de eerste buurten glasvezel. Op dit kaartje is te zien welke gebieden nog meer zijn aangesloten.

Volgens Willem Offerhaus van KPN hoeven bewoners zich geen zorgen te maken over mogelijk overlast. 'Dat proces gaat heel snel', meent Offerhaus. 'De straat gaat 's ochtends open, 's avonds gaat hij alweer dicht.'

Het glasvezelnetwerk zal de komende acht jaar helemaal worden uitgerold over de rest van de stad. Als het er eenmaal ligt heeft Amsterdam volgens de wethouder 'het snelste internet ter wereld'.