Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Mocht minister wel ingrijpen op Haga Lyceum? Rechter buigt zich erover

9 december 2019, 12.43 uur · Door Redactie

Opnieuw is het erop of eronder voor het Cornelius Haga Lyceum. Vandaag buigt de rechter zich over de vraag of minister Arie Slob wel mocht ingrijpen op de school. 'Het wordt spannend voor zowel de school als voor de minister. Er staat veel op het spel', zegt AT5-journalist Anneloes Mullink die erbij is.

AT5 / Luuk Koenen

Het draait allemaal om de zogenoemde aanwijzing die minister Slob de school in september gaf. Hij eiste dat het bestuur binnen afzienbare tijd zijn taken zou overdragen aan een interim-bestuurder omdat de school zich schuldig zou maken aan wanbeheer. 

Zwaar middel

Die aanwijzing is een bijzonder zwaar middel dat de minister nooit eerder heeft ingezet tegen een school. Volgens de minister was het handelen van de school schadelijk voor de leerlingen. 'Dit bestuur is niet geschikt om de verantwoordelijkheid voor het onderwijs te dragen', meldde de minister toen.

De school volgde de eis niet op, maar besloot er een rechtszaak van te maken omdat ze het niet eens waren met de aanwijzing. In de tussentijd besloot Slob de financiering stop te zetten. Hij werd echter eind november teruggefloten door de Raad van State. Zolang de rechter zich nog niet heeft uitgesproken of de aanwijzing al dan niet terecht was, mag Slob de financiering nog niet stopzetten.

Bovendien: als de overheid de financiering later wel mag stopzetten, mag het niet in één keer maar moet het gefaseerd gebeuren. 

Spannend

De rechtszaak vandaag wordt spannend, zegt AT5-journalist Anneloes Mullink. 'Zowel voor Slob als voor het Haga. De gevolgen kunnen groot zijn: Slob kan een gevoelige tik op de vingers krijgen als blijkt dat hij onzorgvuldig handelde. Maar als het Haga in het ongelijk wordt gesteld, heeft dat waarschijnlijk grote gevolgen voor het pand van de school en de financiering van de overheid.'

De school kwam dit jaar regelmatig negatief in het nieuws. Zo stelde inlichtingendienst AIVD dat er antidemocratische invloeden waren op het de school. De Onderwijsinspectie meent onder meer dat het bestuur er niet voor zorgt dat leerlingen op een duidelijke manier leren over burgerschap, over alle dingen die daarbij belangrijk zijn. 

Fouten gemaakt

Onlangs concludeerde CTIVD, die toezicht houdt op de inlichtingendienst, dat de AIVD fouten heeft gemaakt in het onderzoek naar het Haga Lyceum. Passages zijn onzorgvuldig en ongenuanceerd verwoord, vindt de CTIVD. 

Wanneer de uitspraak in deze zaak wordt verwacht, is nog niet bekend.