Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechtszaak Haga Lyceum: 'Er is geen antidemocratisch gedachtegoed'

9 december 2019, 21.38 uur · Aangepast 9 december 2019, 22.17 uur

Het Cornelius Haga Lyceum (SIO) en de minister van Onderwijs Arie Slob stonden vandaag weer tegenover elkaar in de rechtszaal. Was de aanwijzing die Minister Slob aan het Haga Lyceum gaf rechtmatig? Die vraag werd vandaag behandeld bij de rechtbank Amsterdam.  Eerder deze maand werd besloten dat de minister de geldkraan niet mocht dichtdraaien, zolang deze vragen nog niet waren beantwoord.

Slob eiste in september dat het bestuur binnen afzienbare tijd zijn taken zou overdragen aan een interim-bestuurder omdat de school zich schuldig zou maken aan wanbeheer. Het Haga Lyceum voldeed niet aan deze aanwijzing, de minister wilde dus de geldkraan per 1 december dicht te draaien. 

De minister zegt zich te baseren op de bevindingen van de Onderwijsinspectie. Daaruit bleek dat het burgerschapsonderwijs onder de maat was. De schoolleiding werd ook beticht van wanbeheer en belangenverstrengeling.

Kaukasus Emiraat

Ook een rapport van de AIVD van januari van dit jaar gaf aanleiding tot zorg. Er zouden op de school 'richtinggevende personen' actief zijn, die eerder banden zouden hebben onderhouden met een terroristische organisatie, het Kaukasus Emiraat. 

Maar sommige conclusies uit het AIVD rapport werden afgelopen vrijdag als onrechtmatig bestempeld. Dat is het oordeel van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).  Het ging dan met name om de banden met het Kaukasus Emiraat.

Rol van het AIVD Rapport 

De rechtbank vroeg zich vandaag af of de nieuwe inzichten over het rapport van de AIVD leidde tot aanpassen van de aanwijzing. De landsadvocaat, de vertegenwoordiger van de Minister van Onderwijs, ontkende dat. Ze benadrukte dat het rapport 'slechts een signaal gaf' en dat de Onderwijsinspectie die signalen verder heeft onderzocht. 

De vertegenwoordiger van het Haga Lyceum, advocaat Wouter Pors, denkt daar heel anders over. Hij stelt  dat het onderzoek van de AIVD aanleiding was voor de harde maatregelen die volgden. 'Je kunt de resultaten toch niet wegdenken', stelt directeur-bestuurder Atasoy.

De inspectie heeft volgens hem een verkeerd onderzoek gedaan. 'De informatie die de AIVD heeft gedeeld met Slob, ook de informatie over de Kaukasus, die info was aanleiding om dit alles in gang te zetten. Daarmee is het wel degelijk van groot belang voor de totstandkoming van de aanwijzing.' 

Quote

'Informatie van de AIVD was aanleiding om dit alles in gang te zetten'

advocaat wouter pors, haga lyceum

Iedereen mag lesgeven

Minister Slob heeft grote twijfels over het aanbod van onderwijs, met name over burgerschap. 'De school wil het bijvoorbeeld niet hebben over homoseksualiteit, omdat de ouders het daar niet mee eens zijn.' stelt zijn advocaat. Daarnaast vraagt Slob zich af of de school breder kijkt dan alleen de inhoud van de lessen. Zo zijn er zorgen dat er geen afstand genomen wordt van anti-democratische uitingen. 

Op dit moment werken er op de school 46 docenten. De Onderwijsinspectie heeft vijf mensen met een omstreden privé-mening nader onder de loep genomen. Het ging onder andere om om iemand die contact zou hebben met Syriëgangers en een docent die een filmpje over pesten liet zien. Die video was gemaakt door een actieve internet-imam.

Quote

'Wij vragen een VOG, dat is al uitzonderlijk'

SONER ATASOY, DIRECTEUR-BESTUURDER HAGa LYCEUM

'Wie is Atasoy om te zeggen wij laten hem hier niet binnen. Wij vragen een VOG (Verklaring omtrent gedrag), dat is al uitzonderlijk’, reageert Soner Atasoy. Het standpunt van het Haga Lyceum is dat iedereen welkom is, ook mensen met andere privé-meningen. Een salafist zou bijvoorbeeld best leraar kunnen zijn, vindt Atasoy, mits hij zijn mening niet deelt met leerlingen en andere leraren. De leraren moeten zich houden aan de richtlijnen van de school. 

'Maar als een docent privé een afwijkende mening heeft, dan kan u die toch afkeuren?' is de vraag van de rechter. ' Ik zou handelen als ik ontdek dat er antidemocratisch gedachtegoed is. Maar dat is er niet', stelt Atasoy.  

Quote

'Ik zou handelen, als ik ontdek dat er antidemocratisch gedachtegoed is. Maar dat is er niet'

SONER ATASOY, DIRECTEUR-BESTUURDER HAGa LYCEUM

School neemt maatregelen

Op dit moment zijn er geen gesprekken meer gaande tussen de school en de minister. Tussen de Onderwijsinspectie en de schoolleiding is alleen schriftelijk contact. 

De school laat tijdens de zitting weten weldegelijk bezig te zijn met het opvolgen van adviezen van de Onderwijsinspectie. Zo was er kritiek op de manier van besturen van de school, volgens het rapport van de inspectie was er sprake van wanbeheer en belangenverstrengeling. Daarom is er door de school een dwingend-adviesorgaan opgericht, die controleert het dagelijks bestuur. Het orgaan mag ook directeur-bestuurder Atasoy overrulen. 

Ook is er een verbeteringsplan ingediend. Daarin is een zero-tolerance beleid opgenomen voor anti-democratische ideeën. Er zijn maatregelen genomen om actief burgerschap en sociale integratie te bevorderen. 

De landsadvocaat herkent deze plannen niet: 'Er staan dingen in die ze willen gaan doen, maar het is onduidelijk hoe en wanneer ze dit gaan uitvoeren.' Als voorbeeld haalt de advocaat een samenwerking aan het IJburg College. Er zou een pedagogische samenwerking zijn tussen de scholen, maar IJburg College ontkent dit. Er zou ook nog niets opgenomen zijn in de statuten. 'Harde veranderingen ontbreken', sluit zij af. 

Quote

'Er staan dingen in die ze willen gaan doen, maar het is onduidelijk hoe en wanneer ze dit gaan uitvoeren'

landsadvocaat

'Waar ben ik aan toe?'

Meermaals herhaalt directeur-bestuurder Atasoy dat hij niet weet waar hij aan toe is. Hij wil graag laten zien dat de signalen van de inspectie niet kloppen. Hij vraagt zich af hoe hij dit duidelijk kan maken.  'Ik zeg niet dat ik mezelf vrijspreek. Ik ben ook uit de bocht gevlogen, maar ik wil gewoon graag weten waar ik aan toe ben.'  Die duidelijkheid kwam ook vanmiddag nog niet. De rechter moet nog uitspraak doen in de zaak, die uitspraak wordt uiterlijk 20 januari verwacht.