Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Airbnb hielp bij ledenwerving Amsterdam Gastvrij

11 december 2019, 09.18 uur · Aangepast 11 december 2019, 09.38 uur · Door Redactie

Amsterdam Gastvrij kreeg hulp van Airbnb bij het werven van leden. Dat meldt Brandpunt+ woensdag. De lobbyvereniging is zeer actief in de strijd tegen nieuwe bed and breakfastregels, die vandaag verder gaat in de gemeenteraad.

Amsterdam Gastvrij zegt een onafhankelijke vereniging te zijn, maar uit onderzoek van het programma blijkt dat zij in haar ledenwerving werd geholpen door een lobbyist van Airbnb. Dezelfde lobbyist van Airbnb had ook contact met de gemeenteraad, maar zweeg over haar betrokkenheid bij Amsterdam Gastvrij stelt Brandpunt+.

Amsterdam Gastvrij stelt in een reactie dat het in de begindagen van de vereniging hulp van Airbnb heeft geaccepteerd om haar ledental te doen groeien, maar dat het daarmee stopte toen de vereniging de digitale infrastructuur op poten om zelf leden aan te trekken.

Alhoewel Airbnb in het verleden wel eens aanbood activiteiten van de vereniging te financieren, heeft het bestuur dat geweigerd. De vereniging is daarmee '100% onafhankelijk', aldus voorzitter Tim Klein Haneveld.

Intensieve lobby

De belangenvereniging  voerde de afgelopen maanden een intensieve lobby tegen een nieuw vergunninstelsel voor bed & breakfasts (B&B's) dat de gemeente wil invoeren. B&B's namen een vlucht in de stad nadat het gemeentebestuur dit jaar vakantieverhuur van een volledige woning voor langer dan 30 dagen verbood.

Lobbywerk

De leden, bijeengebracht door Amsterdam Gastvrij, spelen een belangrijke rol in het lobbywerk. Tijdens de raadsvergadering op 20 november wist de vereniging zo'n vijftig bed en breakfasthouders op de been te brengen die tegen de nieuwe regels zijn. 

Vanwege de drukte werd het debat toen uitgesteld. Vandaag zal deze dan alsnog doorgaan en worden leden van de vereniging weer in groten getallen op de Stopera verwacht.