Cultuur

Wollah, dit jaar was Herres: de meest gegoogelde woorden van 2019

11 december 2019, 11.47 uur · Aangepast 12 december 2019, 14.37 uur · Door Redactie

Whatsapp

Huts, wollah, herres, guap en Mokum zijn vijf opvallend vaak gegoogelde woorden in 2019. De woorden genieten grote populariteit omdat ze veelvuldig gebruikt worden in hedendaagse popmuziek, maar zijn dus lang niet bij iedereen bekend. 

De woorden komen voorbij in de categorie 'wat betekent...' van Google's jaaroverzicht. Ieder jaar zet de zoekgigant de meest opvallende zoektermen in verschillende categorieën op een rijtje. 

In Amsterdam zullen bovenstaande termen bij veel mensen wellicht wél een belletje doen rinkelen. Zo maakte rapper Sevn Alias de track 'Herres' die als onofficieel lijflied van Ajax maar liefst 18 weken in de top 100 stond. Herres betekent letterlijk 'kapot maken' maar wordt in de volksmond van jongeren vooral gebruikt om een soort 'chaos' aan te geven. 

Om in Ajax-sferen te blijven. De club zelf is de nummer één meest gegoogelde zoekopdracht (top trending) in Nederland in 2019. Gezien het afgelopen jaar was dat natuurlijk niet zo gek. De Godenzonen werden dit jaar landskampioen en bereikten onverwacht de halve finale Champions League. 

Guap en Huts

Wie het afgelopen jaar veel 'Guap' verdiende, heeft een goed jaar achter de rug. Want dan is het geld dus binnengestroomd. Een half jaar geleden brachten rapper Boef en de Amsterdamse rapper Dopebwoy de track 'Guap' uit, om aan te geven hoe verliefd zij zijn op geld.

Dat de term 'Huts' in het rijtje van meest gegoogelde woorden van 2019 staat, zal te maken hebben met de enorme populariteit van de track 'Huts'  van verschillende hiphopartiesten. De teller van de track staat op YouTube nu op 19 miljoen. 

Overige woorden

Ook Wollah (letterlijk: in godsnaam) en Mokum (geen uitleg nodig) staan in de top 10 van meest gegoogelde woorden waarvan de betekenis gezocht werd. De overige woorden zijn SFS, arcade, IMAO, LHBTI en fossielvrij. 

Google Trends

Google maakte eerder vandaag de tien meest gegoogelde termen bekend in verschillende categorieën waaronder bekende Nederlanders, TV-programma's, sporters en songteksten.

Whatsapp