Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Belangrijkste partijen eens over doortrekken metrolijn naar Schiphol en Hoofddorp'

12 december 2019, 09.09 uur · Aangepast 12 december 2019, 16.19 uur · Door Redactie

Het lijkt er steeds meer op dat de Noord/Zuidlijn doorgetrokken gaat worden naar Schiphol en Hoofddorp. Meerdere partijen zouden het er nu over eens zijn dat de metrolijn binnen 10 jaar verlengd moet worden. Tot op heden rijden de metro's niet verder dan Zuid.

AT5 / Luuk Koenen

Dat meldt De Volkskrant. Naast de gemeente zouden ook de NS, KLM en Schiphol zich hard maken voor het verlengen van de metroverbinding. Het nieuwe traject moet haast overal boven de grond komen liggen en zal langs de A4 worden doorgetrokken.

Naar schatting gaat het project zo'n 3 miljard euro kosten. Dit bedrag is even hoog als de aanleg van de Noord/Zuidlijn in zijn huidige vorm. Er wordt nu gekeken of het grootste deel van de financiering gerealiseerd kan worden door het Rijk.

Investeringsfonds

Dankzij het toekomstige Investeringsfonds dat ministers Hoekstra van Financiën en Wiebes van Economische Zaken eerder aankondigden, moet het ambitieuze project van de grond gaan komen. Vanaf volgend jaar zou er in den Haag al tientallen miljarden vrij gemaakt kunnen worden voor meerdere bouwprojecten, waaronder dus het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp. 

Het geld dat voor de verschillende bouwprojecten opzij wordt gezet zal worden geleend op de kapitaalmarkt. Dat is op dit moment heel voordelig, omdat de rente zo laag is.

UPDATE 16.00 uur:

Het ministerie van Infrastructuur en de NS laten weten dat de plannen voor het doortrekken nog lang niet rond zijn.