Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Lerarentekort stijgt met ruim 100 vacatures, stad moet op zoek naar 384 basisschoolleraren

12 december 2019, 12.01 uur · Aangepast 12 december 2019, 13.24 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Amsterdam zoekt op dit moment naar 384 fulltime leraren in het primair onderwijs. Dit schrijft Onderwijswethouder Moorman in een brief aan de raad. Aan het begin van dit schooljaar ging het nog om 280 vacatures. 

De stijging, het gaat om een toename van 37%, is onder meer te verklaren door een betere registratie. 'Maar we merken ook daadwerkelijk dat leraren hun baan tijdens het schooljaar opzeggen', stelt Moorman in haar brief. Het tekort, zo valt te berekenen, treft zo'n tienduizend leerlingen.

Wat opvalt is dat het lerarentekort bij scholen met veel kinderen met een risico op onderwijsachterstand, gemiddeld drie keer zo groot is als bij scholen met nauwelijks kinderen met een dergelijk risico. Het tekort treft vooral scholen in Noord en Zuidoost harder dan andere. Het is in die stadsdelen extra moeilijk om voldoende leerkrachten aan te trekken. 

Minder lesuren acceptabel

De scholen die het hardst geraakt worden moeten, wat Moorman betreft, als eerste geholpen worden. Ook geeft ze aan te willen praten over het terugbrengen van het aantal lesuren, 'mits dit daadwerkelijk het lerarentekort terugdringt, de kwaliteit van het onderwijs verbetert en zorgt voor meer kansengelijkheid. Ook moeten ouders goed worden ingelicht.'