Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Stichting !WOON: 'Amsterdammers met huis voor 1960 moeten hun leidingen checken'

12 december 2019, 17.01 uur · Aangepast 13 december 2019, 11.17 uur · Door Redactie

Stichting !WOON roept alle Amsterdammers met een huis van voor 1960 op om hun waterleidingen te checken. Het kan namelijk zijn dat de woningen loden leidingen hebben. Advocaat Richard Korver onderzoekt inmiddels of woningbouwverenigingen aansprakelijk kunnen worden gesteld.

De stichting heeft de afgelopen weken al dertig huizen met mogelijk loden leidingen onderzocht. Ook een bewoonster in Zuid trok aan de bel. ‘Je hoort bij loden leidingen, als je er op slaat met een lepel, dat er een beetje een dof geluid uitkomt’, aldus Ayelt de Wit van stichting !WOON.

Dit lijkt ook het geval bij de woning in Zuid. De zoon van de vrouw reageert geschrokken: ‘ik maak mij wel een beetje zorgen, ik wil dat mijn moeder zo lang mogelijk blijft leven’, zegt hij. Aan lood ga je niet dood, maar gezond is het zeker niet.

Schadevergoeding

Advocaat Richard Korver springt voor bewoners in de bres, hij wil de juridische kant onderzoeken. ‘Als mensen loodvergiftiging hebben opgelopen en daardoor schade hebben geleden, blootgesteld aan allerhande risico's. Dan zou je kunnen zeggen dat de woningbouwvereniging daarvoor moet opdraaien’, aldus Korver.

De bewoonster in Zuid zegt de leidingen te gaan vervangen. In Noord ligt het ingewikkelder, omdat het daar om buitenleidingen gaat en dan moet een watertest worden gedaan. Dat wordt vergoed door de meeste woningcorporaties. Particulieren kunnen aankloppen bij !WOON, die sturen de rekening naar de gemeente.

Dat kan via wooninfo.nl/lood.