Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kabinet komt met noodmaatregelen om lerarentekort te bestrijden

16 december 2019, 14.24 uur · Aangepast 16 december 2019, 15.32 uur · Door Redactie

Het kabinet komt met noodmaatregelen om het lerarentekort in de grote steden aan te pakken. De plannen voor Amsterdam komen al eind januari. Minister Arie Slob geeft de zogeheten 'G4-steden' vier jaar lang in ieder geval één miljoen euro per jaar extra. Voor de regionale aanpak ligt de komende twee jaar in totaal 30 miljoen euro klaar.

In de plannen staat welke scholen het op dit moment het zwaarst hebben en welke maatregelen schoolbesturen nu al kunnen nemen. Daarbij wordt ook gekeken naar meer samenwerking tussen besturen en kleine scholen die onder de opheffingsnorm zitten. In Amsterdam hebben tientallen scholen volgens de regels te weinig leerlingen.

Stress

In de noodplannen wordt verder ook bekeken of het nodig is om af te wijken van bestaande regelgeving en welke voorwaarden daarbij horen. 'Hierbij staat de kwaliteit van het onderwijs en maatwerk voorop', stelt Slob. 'De noodmaatregelen moeten de dagelijkse stress van scholen wegnemen, zodat scholen de ruimte krijgen om zich te richten op oplossingen voor de komende jaren.'

De minister denkt onder andere aan het anders invullen van onderwijstijd, gebruik te maken van digitale hulpmiddelen om leraren meer tijd te geven of meer variatie in onderwijspersoneel.

Miljoen euro

Het kabinet doet verder een nieuwe investering van 30 miljoen euro in 2020 en 2021 in de regionale aanpak om de tekorten tegen te gaan. De G4 (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) ontvangen vier jaar lang één miljoen euro.

Daarnaast blijkt het lerarentekort de komende jaren minder hard op te gaan lopen dan voorspeld. In het basisonderwijs is het aantal voor 2024 bijna 1.300 fte lager dan in de vorige raming. De cijfers laten zien dat er over vijf jaar een tekort zal zijn van 1970 fte bovenop de huidige situatie. In deze voorspelling zijn de positieve resultaten van dit jaar nog niet meegeteld, zoals de komst van bijna 850 zij-instromers en de toename van onderwijsondersteunend personeel met 18 procent.

Quote

'Ik ben blij dat onze aanpak van het lerarentekort werkt, maar ik besef dat dit in veel scholen helemaal niet zo wordt gevoeld'

ONDERWIJSMINISTER ARIE SLOB

Slob: 'Ik ben blij dat onze aanpak van het lerarentekort werkt, maar ik besef dat dit in veel scholen helemaal niet zo wordt gevoeld. We hebben nog steeds een heel groot probleem, zeker in de grote steden. We moeten daarom alle zeilen bijzetten en de aanpak intensiveren, samen met schoolbesturen, lerarenopleidingen, leraren, gemeenten en andere betrokkenen.' De minister noemt de verwachte tekorten 'zeer zorgelijk'.

Lange termijn

Voor de langere termijn werkt het ministerie aan een nieuw bevoegdhedenstelsel. Op die manier zouden leraren zich bijvoorbeeld meer kunnen specialiseren. Het kabinet hoopt daarmee het beroep aantrekkelijker te maken.