Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Meest gezochte crimineel Ridouan Taghi opgepakt in Dubai

16 december 2019, 16.59 uur · Aangepast 16 december 2019, 19.00 uur · Door Redactie

Crimineel Ridouan Taghi is vandaag opgepakt in een woning in Dubai. Dat meldt het Openbaar Ministerie zojuist. Hij wordt onder meer verdacht van het geven van opdrachten van verschillende moorden.

Opsporing Verzocht

Ridouan Taghi was de meest gezochte crimineel van Nederland. Voor informatie die zou zorgen voor de aanhouding van Taghi was vorig jaar een beloning van 100.000 euro uitgeloofd. Taghi is hoofdverdachte in de zaak Marengo, die draait om liquidaties en grootschalige handel van onder andere cocaïne. 

Opdrachtgever

Justitie ziet Taghi als opdrachtgever van meerdere moorden, onder wie de moord op de Amsterdamse misdaadblogger en ex-crimineel Martin Kok bij een seksclub in Laren in 2016. 

Ook wordt Taghi's naam genoemd rond de moord op advocaat Derk Wiersum in september voor zijn woning in Buitenveldert. Wiersum stond Nabil B. bij die optrad als kroongetuige tegen Taghi. Hij wilde belastende informatie over hem delen in ruil voor strafvermindering. 

Uitlevering

Door het Landelijk Parket van het OM wordt aan Dubai de uitlevering gevraagd van Ridouan T. De procedure hierover zal naar verwachting enige tijd in beslag nemen.

Volgens het Openbaar Ministerie kon Taghi worden aangehouden mede dankzij de internationale samenwerking met de politie van Dubai. 'Ik spreek enorm veel waardering uit voor de professionele werkwijze van onze collega’s en die in Dubai', zegt korpschef Erik Akerboom.

Groot belang

De arrestatie van Taghi is voor Nederland van groot belang. Met hun criminele activiteiten vormen Taghi en zijn handlangers een bedreiging voor de rechtsstaat, zegt Akerboom. 'Het is er ons als politie alles aan gelegen de rechtsstaat te beschermen en bedreigingen weg te nemen.'

Later vanavond geeft het OM een persconferentie in Driebergen. AT5 is daarbij aanwezig.