Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Wat weten we over Ridouan Taghi?

16 december 2019, 19.02 uur · Aangepast 17 december 2019, 09.32 uur · Door Redactie

Nederlands meest gezocht crimineel werd vandaag in Dubai aangehouden. Dit is wat we weten over de 41-jarige Ridouan Taghi.

De aanhouding van Taghi werd uitgevoerd door de lokale autoriteiten in Dubai in samenwerking met de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM). Voor de informatie die zou zorgen voor de aanhouding van Taghi werd vorig jaar nog een beloning van 100.000 euro uitgeloofd. Inmiddels is bekend dat Taghi werd gevonden na eigen onderzoek van de politie en dat er geen gouden tip was. 

Hoofdverdachte

De Utrechter Taghi is een van de de hoofdverdachten in een omvangrijk proces genaamd Marengo, waarin meerdere moorden en liquidatiepogingen worden behandeld. In het proces staan op dit moment zestien mensen terecht. 'Taghi wordt gezien als leider van de criminele organisatie, samen met zijn voortvluchtige rechterhand Said Razzouki', zegt AT5-journalist Mark Schrader. 

De liquidaties die in de zaak aan de orde komen, zijn op verschillende plekken in Nederland uitgevoerd: IJsselstein, Amersfoort, Nieuwegein bijvoorbeeld. En ook meerdere keren in Amsterdam. 

Intelligente jongen

Taghi wordt geboren in 1977 in Marokko en verhuist in 1980 naar Vianen. 'Hij was een intelligente jongen, iemand die eigenlijk al vroeg begrijpt dat het niet zomaar een wereldje is waar je in stapt', zei AD-journalist Yelle Tieleman eerder

Hij belandt in de criminaliteit en werkt zich volgens justitie op tot leider van een bende die handelt in cocaïne. Hij zou meedogenloos zijn, blijkt uit verschillende versleutelde berichten die door de politie werden gekraakt. "Ben aan het jagen", zou hij bijvoorbeeld op 17 april 2016 aan een handlanger hebben geschreven, meldt de NOS. "Haha, ben al dronken broertje en heb bloed nodig. Niks anders."

Naam vaak genoemd

In 2017 besluit een prominente verdachte in het Marengo-proces, Nabil B., belastende verklaringen af te leggen tegen onder meer Taghi. Hij doet dit uit gewetenswroeging, hij krijgt er ook strafvermindering voor. Nabil B. wordt hiermee kroongetuige.

Een week nadat de deal met justitie bekend was geworden, wordt zijn broer Reduan in de val gelokt en vermoord in Noord. De schutter, de 41-jarige Shurandy S., werd vandaag in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar celstraf. Taghi's naam hangt boven deze moord, maar een directe link is er nog niet. En zo gebeurt dat bij meerdere liquidaties.

Moord op advocaat

In september wordt ook de advocaat van Nabil B., Derk Wiersum, voor zijn huis in Buitenveldert doodgeschoten. Een neef van Taghi wordt later aangehouden voor de betrokkenheid. Taghi's naam wordt weer genoemd, maar opnieuw is direct bewijs er niet.

De moord veroorzaakt een schokgolf door Nederland. Premier Mark Rutte noemt het een aanslag op de rechtsstaat. Minister Grapperhaus vertelt in felle bewoording dat de georganiseerde misdaad een grens over is gegaan. Burgemeester Halsema heeft het ook over de angst en onrust die het veroorzaakt onder advocaten. 

Druk hoger

Sinds deze moord is de druk gestegen om Taghi te vinden. Dag en nacht werd er door tientallen rechercheurs gewerkt om de crimineel op te sporen. Waar hij precies zat, was voor velen onbekend. Er verschenen berichten dat hij in Iran zou zitten, maar ook dat hij een luxeleven in Dubai zou leiden. 

Maar niet voor de politie, die hem vandaag in een woning in Dubai op kon pakken. 'Dat hij daadwerkelijk is opgepakt, zal bij justitie dan ook als overwinning worden gezien', zegt AT5-journalist Mark Schrader. 'Voor justitie zal het nu ook belangrijk zijn om zo snel mogelijk rechterhand Razzouki op te sporen.'

Niet achterover leunen

Toch betekent de aanhouding van Taghi niet dat politie en justitie achterover zullen leunen. Schrader: 'Het is bekend dat er snel opvolgers opstaan, soms van binnenuit. Het onderzoek naar de criminele organisatie gaat dan ook volop verder.'

AT5