Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Lekkages en houtrot: slotvoorstelling achterstallig onderhoud in De Balie

17 december 2019, 07.00 uur · Aangepast 17 december 2019, 09.20 uur · Door Redactie

Dure koffiezaken, prachtig onderhouden gevels en sfeervolle Amsterdamse straten. Maar als je beter kijkt zie je de tocht, schimmel en houtrot. Vanavond is de slotvoorstelling 'Het Schimmelparadijs' over achterstallig onderhoud in debatcentrum De Balie.

Samen met theatermaker Jelle Zijlstra vertelt Live Journalism, de onderzoeksredactie van De Balie, in een theatrale slotvoorstelling het verhaal van een stad die doordendert richting de miljoen inwoners, terwijl sommigen nu nog letterlijk 'in de shit van de bovenburen' zitten.

Zorgen over onderhoudsstaat

Want dat het niet helemaal goed loopt, dat staat wel vast. Honderden Amsterdammers maken zich zorgen over de staat van hun huurwoning, bleek uit een bewonersenquête van De Balie en AT5 waarin naar ervaringen werd gevraagd. Binnen drie weken kwamen er ruim duizend reacties binnen. 

Vrijwel iedereen gaf aan meerdere gebreken in huis aan te hebben. Slechte isolatie, geluidsoverlast, hittewoningen en scheuren in plafond, vloeren of schoorsteen werden het vaakst genoemd, gevolgd door houtrot, achterstallig schilderwerk, ongedierte, lekkages en schimmel.

Bijeenkomsten

Het onderzoek heeft geleid tot verschillende bijeenkomsten in De Balie. Een daarvan - 'Huren met kuren' -ging op het laatste moment in november niet door. De zes grootste wooncorporaties trokken zich terug omdat ze het niet eens waren met de opzet van de avond. Ze vonden dat de avond vooringenomen was, De Balie zei juist een open gesprek te willen voeren. 

Wethouder Laurens Ivens was geschokt door de uitkomsten van de enquête. Hij wil dat de landelijke politiek in actie komt. Ivens zal ook aanwezig zijn bij de slotvoorstelling. Na afloop ervan wordt hij ondervraagd over de toekomst van de woonvoorraad in de stad en hoe schrijnende gevallen kunnen worden voorkomen.

De voorstelling in De Balie begint om 20.00 uur. Kaartjes zijn tien euro.