Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Moorman kritisch op noodplan lerarentekort van minister: 'Dit is onvoldoende'

17 december 2019, 08.24 uur · Door Redactie

Wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) vindt het 'goed dat Den Haag de urgentie eindelijk voelt', maar volgens haar gaan de noodplannen van het kabinet om het lerarentekort tegen te gaan nog niet ver genoeg. 'Er staat niets nieuws in.'

Er zijn nu 384 docenten te weinig in de stad, waardoor er 10.000 leerlingen geen vaste leraar hebben. 'Het lerarentekort is een crisis die in Amsterdam alleen maar erger wordt', concludeert de wethouder.

Noodplannen

Minister Arie Slob wil het lerarenprobleem in de grote steden aanpakken door in ieder geval één miljoen euro per jaar extra beschikbaar te maken. Hiermee moet het mogelijk worden om extra maatregelen te nemen. 

De minister denkt zelf onder andere aan het anders invullen van onderwijstijd, gebruik te maken van digitale hulpmiddelen om leraren meer tijd te geven of meer variatie in onderwijspersoneel.

'We verwachten steun'

'De 1 miljoen die er nu incidenteel uit Den Haag komt is onvoldoende voor de problemen in Amsterdam', vindt Moorman daarentegen. Ze benadrukt onder meer dat er op langere termijn flinke investeringen nodig zijn om de loonkloof op te heffen.

'De minister is uiteindelijk verantwoordelijk voor het onderwijsstelsel en van hem verwachten wij steun en heldere kaders', concludeert ze.

23 miljoen

Wel zegt de wethouder zelf ook stappen te zetten. Zo wordt er in Amsterdam 23 miljoen geïnvesteerd om het lerarentekort aan te pakken, gaf Moorman eerder ook al aan bij AT5. 

'We zijn al maanden in gesprek met schoolbesturen, schoolleiders, en leraren over hoe we nog gerichter onze middelen kunnen inzetten. Daarbij denken we los van bestaande wettelijke kaders en schotten tussen sectoren.'