Start van hoofdcontent

Stad

nl

Quinten is autistisch én kan goed tekenen: 'Meer aandacht nodig voor positieve kanten'

17 december 2019, 13.18 uur · Aangepast 17 december 2019, 13.50 uur · Door Redactie

De 9-jarige Quinten uit Oud-West heeft autisme én kan mooi tekenen. Zo mooi zelfs, dat zijn moeder hierdoor op het idee is gekomen om een online platform op te richten om meer aandacht voor autisme te vragen.

AT5

'Quinten kwam een tijd geleden thuis van school waar hij een fantastische tekening had gemaakt. Ik kon niet geloven dat het zijn tekening was,' zegt Jantien Aerts, de moeder van Quinten. Na zijn eerste tekening, is Quinten niet meer opgehouden en begon hij het steeds leuker te vinden. 'Ik word er rustig van als het druk is in mijn hoofd,' zegt hij. 

De tekeningen van Quinten begonnen steeds meer op te vallen. 'De tekeningen werden opgemerkt door ouders in zijn klas en later door meer mensen. Er waren zelfs ouders die er interesse in hadden om een tekening van Quinten te kopen, maar dat wilde Quinten niet.' Volgens Quinten hadden de mensen geen idee hoe lang hij bezig is met een tekening. 'Quinten hecht heel veel waarde aan zijn eigen tekeningen,' zegt Jantien. 

Speciaal talent

Toch wilde Jantien de tekeningen onder de aandacht brengen. 'Heel vaak ligt de focus bij autistische kinderen op de intensieve zorg, de uitdaging, de problemen en de aandacht die ze nodig hebben. Mijn man en ik willen het bewustzijn creëren dat kinderen met autisme ook speciale talenten hebben.'

Door de tekeningen van Quinten zijn ze op het idee gekomen om een online platform op te richten waar kinderen met autisme én een speciaal talent in de kunst meer aandacht krijgen. 'De kinderen in een mooi daglicht zetten door hun werk te tentoonstellen. Dat is ons doel,' zegt Jantien.

Zijn favoriete tekening hebben ze af laten drukken op een porseleinen mok. 'Mijn favoriet? Deze, omdat mijn naam er heel beroemd op staat én omdat het 3D is', zegt Quinten terwijl hij ons trots de tekening laat zien. De porseleinen mok verkopen ze via een Kickstarter-campagne, waarvan de opbrengst geheel naar het platform gaat.  

Zelfredzaamheid

Jantien is van plan om het online platform snel uit te breiden: 'We hebben de kinderen in Quinten zijn klas gevraagd wat wij nog meer kunnen maken. Een rugtas, theebeker, serviesset... Uit de brainstorm met zijn klasgenoten zijn nog meer ideeën ontstaan.'

Het uiteindelijke doel is om nu voor de toekomst van mijn zoon en voor alle andere autistische kinderen voor een vorm van zelfredzaamheid te zorgen. Als werkgevers in de toekomst zien dat kinderen met autisme zeker zijn en talent hebben, zullen zij ook aangenomen worden.'

Meer informatie over de campagne vind je op de website van Kickstarter.