Stad

Dier&Recht nomineert Hollandsche Manage als 'Dierenverschrikker van 2019'

18 december 2019, 17.37 uur · Aangepast 19 december 2019, 13.12 uur · Door Redactie

Whatsapp

Dier&Recht heeft de Hollandsche Manage genomineerd als 'Dierenverschrikker van 2019'. Eerder uitte de stichting al kritiek op de manier waarop de manege met paarden omgaat. Eigenaar Vincent Valk spreekt daarentegen van 'aandachttrekkerij'. 

Dier&Recht

Er zou volgens Dier&Recht sprake zijn van misstanden bij de manege, door 'falend management en slechte huisvesting'. Zo lopen de paarden te weinig buiten, vindt de stichting. 'Ondanks een debat in de gemeenteraad blijft deze zeer dieronvriendelijke situatie helaas voortduren', staat in een persbericht.

Aanleiding voor dat debat was een uitgebreid onderzoek van de stichting, die de manage tientallen keren zou hebben bezocht. 'De paarden maken een lusteloze indruk en vertonen stereotype probleemgedrag zoals luchtzuigen, schrapen met hun tanden en bijten op hout', liet Dier&Recht destijds weten. 

'Je kunt hier niks mee'

Valk kan zich niet vinden in de berichtgeving. 'Ze proberen gewoon zieltjes te winnen. Zelf heeft de stichting nog nooit een euro uitgegeven aan dieren of dierenwelzijn', luidt zijn reactie. 'Je kunt hier niks mee, niemand neemt ze ook meer serieus.'

Volgens de eigenaar betreft de kritiek over de huisvesting bovendien 'achterhaald nieuws'. 'We wilden al jaren verbouwen, maar de gemeente werkte niet mee', legt hij uit. 'Inmiddels is het gelukt. We hebben nu moderne stallen die voldoen aan alle eisen. Op het gebied van dierenwelzijn is er aan alles gedacht.'

Overige genomineerden

Andere genomineerden voor 'Dierenverschrikker van 2019' zijn Farmers Defence Force, de Hollandsche Sint Bernhard Club, de politici op het Malieveld, VanDrie Group (leverancier van kalfsvlees) en varkensslachter Vion. 

Het publiek mag nu stemmen wie er met 'de prijs' vandoor gaat. Vorig jaar ging de titel naar landbouwminister Carola Schouten 'vanwege de vele schandalen en misstanden in de vee-industrie'.

Whatsapp