NL
V

Zo kom je van je kerstboom en vuurwerkafval af

30 december 2019, 07.45 uur · Aangepast 30 december 2019, 13.56 uur · Door Redactie

Al het mooie vuurwerk dat tijdens de jaarwisseling de lucht in gaat, moet ook weer worden opgeruimd. Daarnaast willen veel Amsterdammers na kerst en oud en nieuw weer van hun kerstboom af. De gemeente biedt verschillende opties om al het afval weer netjes op te kunnen ruimen.

AT5

Er zijn bijvoorbeeld speciale vuurwerkzakken waarmee Amsterdammers het vuurwerkafval kunnen opruimen. De kerstbomen mogen vanaf 2 januari naar het grofvuil worden gebracht.

Vuurwerkafval

De zakken zijn af te halen bij afvalpunten, stadsloketten en vuurwerkverkooppunten. Jan Schep zet zich altijd in om zijn buurtje schoon te houden: ' Ja, op nieuwjaarsdag ga ik afval ruimen. Dat is voor de leefomstandigheden in de buurt toch wel belangrijk'.

Kerstboom naar Artis

De kerstbomen mogen vanaf twee januari worden aangeboden als grofvuil of worden weggebracht naar een afvalpunt. Door de kerstbomen apart te laten verwerken, kunnen ze worden gebruikt om groene energie op te werken.

De grote kerstboom die nog tot 8 januari op de Dam in Amsterdam staat, gaat naar ARTIS. Een stuk stam van 6 meter, inclusief takken, gaat als speelobject naar de olifanten. 'Voor de dieren is zo'n boom gedragsverrijking', aldus een woordvoerder van ARTIS. 'Je houdt dieren actief en gezond door ze uit te dagen hun natuurlijke gedrag te vertonen'

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/afval