Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Amsterdam begint onderzoek naar slavernijverleden

20 december 2019, 12.53 uur · Door Redactie

Het stadsbestuur laat volgend jaar onderzoek doen naar de rol van de hoofdstad in het slavernijverleden. Hiertoe heeft het college van burgemeester en wethouders deze week besloten, nadat een meerderheid in de gemeenteraad hier eerder dit jaar om had gevraagd. 

Het onderzoek wordt gedaan door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. De gemeente verwacht de resultaten in juni.

40 auteurs

De onderzoekers kijken vooral naar de rol van het Amsterdamse stadsbestuur in de slavernij in Azië, Noord- en Zuid-Amerika. In juni presenteren zij de resultaten, in de vorm van een bundel met artikelen van 40 auteurs. Een commissie van betrokken deskundigen begeleidt het onderzoek.

Aan de hand van de uitkomsten bepaalt het stadsbestuur of het excuses gaat maken voor de rol van Amsterdam in de slavernij. Zeven partijen in de raad hadden voorgesteld dit te doen tijdens de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli. Eerder zei verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) dat hij hier welwillend tegenover staat, maar wel eerst wil weten waar de stad precies verantwoordelijk voor is geweest.

Maatschappelijk debat

De gemeente wil Amsterdammers graag betrekken bij het onderzoek naar het slavernijverleden. Daarom organiseert Amsterdam tijdens het onderzoek een aantal keer een maatschappelijk debat over dit onderwerp. Als de bundel klaar is, worden ook de verhalen gedeeld met een zo breed mogelijk publiek. Hoe dat precies gebeurt, is nog niet bekend.