Start van hoofdcontent
nl

Amsterdamse luchtkwaliteit niet overal gelijk

20 december 2019, 17.01 uur · Aangepast 30 december 2019, 13.01 uur · Door Redactie

We ademen iedere dag zo'n 8.000 liter lucht in en uit. Het is dus van belang dat die lucht schoon is. De Amsterdamse luchtkwaliteit is de afgelopen jaren verbeterd maar is nog altijd niet schoon genoeg.  In het AT5 programma Schone Lucht onderzoekt luchtkwaliteit expert Dave de Jonge de Amsterdamse lucht. 

AT5

De luchtkwaliteit is ook niet overal in Amsterdam gelijk. Vooral in de buurt van verkeer, zoals bij de Stadhouderskade, komt er veel stikstofdioxide vrij. Vlakbij het Vondelpark is de luchtkwaliteit wel goed. Dave de Jonge legt uit dat er 10 huisjes op verschillende plekken in de stad staan waar de luchtkwaliteit wordt gemeten.' De lucht wordt aangezogen via trechters met een slangetje'. De lucht wordt naar beneden gezogen naar het apparaat waar onder andere de stikstofdioxide wordt gemeten'. 

Een slechte luchtkwaliteit heeft vooral invloed op kwetsbare groepen. Ongezonde lucht is schadelijk voor mensen met hart en vaatziekten, mensen met astma en jonge kinderen. Daarom neemt de gemeente allerlei maatregelen om de lucht schoner te maken zoals het instellen van de milieuzone en het stimuleren van elektrisch rijden. Volgens Nienke van Eerden van de gemeente Amsterdam kunnen Amsterdammers zelf ook invloed uitoefenen op de luchtkwaliteit. 'Bestel bijvoorbeeld je maaltijd bij een fietskoerier. En neem je een taxi kies dan voor een elektrische taxi, daar zijn er al duizend van in Amsterdam,' aldus van Eerden.

Dave heeft ook nog een tip voor de Amsterdammer: 'Blijf vooral hardlopen of wandelen maar doe dat dan bijvoorbeeld in het Vondelpark, waar de lucht best wel schoon is.' 

'Schone Lucht' wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam