Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente trekt miljoen subsidie meer uit voor evenementen dan vorig jaar

23 december 2019, 14.52 uur · Door Redactie

De gemeente trekt dit jaar drie miljoen euro uit aan subsidies voor evenementen. Dat is een miljoen meer dan het afgelopen jaar.

Vorig jaar keerde de gemeente namelijk nog ruim twee miljoen aan subsidies uit voor evenementen. Een blik op de lijst met evenementen laat al gauw zien waar dat extra geld dit jaar heengaat. Sail 2020 krijgt namelijk een miljoen aan subsidie toegewezen, hetzelfde bedrag als vijf jaar geleden.

Subsidie ADE gehalveerd

Toch zijn er ook veel evenementen die het het komend jaar met minder subsidie moeten doen dan in 2019. Zo kreeg het Amsterdam Dance Event (ADE) dit jaar nog 105.000 euro aan subsidie, komend jaar wordt dat 52.500 euro. In 2021 krijgt ADE zelfs helemaal geen subsidie meer toegewezen.

Dat geldt ook voor het Amsterdam Light Festival, dat komend jaar, net als afgelopen jaar, 35.000 euro aan subsidie ontvangt. Dit omdat 'de verwachting is dat zij, door hun succes, de eigen financiering rondkrijgen', aldus wethouder Victor Everhardt van Economische Zaken.

Public Viewing Eurovisie Songfestival

Daartegenover staat dat er komend jaar geld gaat naar veel evenementen die dit jaar geen subsidie kregen of überhaupt nog niet bestaan. Zo kan de 'Public viewing Eurovisie Songfestival 2020' op 35.000 euro aan subsidie rekenen, bevrijdingsfestival het Vrije Westen krijgt 30.000 euro en het Mahler Festival 2020 krijgt 100.000 euro aan subsidie toegekend.

400.000 euro voor Oud en Nieuw

Ook trekt de gemeente, net als dit jaar, 400.000 euro uit voor de 'Opdracht voor een Oud en Nieuw moment'. Navraag bij de gemeente leert dat dit geld gaat naar kleinschalige initiatieven in de stad met betrekking tot het veilig afsteken van vuurwerk. Het gaat om verschillende initiatieven in verschillende buurten.

Het gaat hier dus niet om een vervangend evenement voor de vuurwerkshow die de afgelopen jaren te zien was op de Kop van Java. De gemeente liet eerder al weten in plaats daarvan liever lokale vieringen te stimuleren.