Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gerechtshof: rapport over Haga Lyceum blijft online staan

24 december 2019, 10.46 uur · Aangepast 24 december 2019, 11.18 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Het rapport van de Onderwijsinspectie over het Cornelius Haga Lyceum hoeft niet te worden ingetrokken. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vanochtend geoordeeld.

 In het rapport wordt de schoolleiding beticht van wanbeheer, zelfverrijking en belangenverstrengeling. Ook het burgerschapsonderwijs op de school bleek onder de maat te zijn en de school zou het nalaten 'afstand te nemen van personen met twijfelachtige opvattingen over basiswaarden'.

Van internet gehaald

Het bestuur van de school herkende zich niet in de conclusies van het rapport. Er vond daarom een zitting plaats om de publicatie in te trekken. Het Haga Lyceum verloor die zaak, en ging in hoger beroep. Anderhalve maand terug vond die laatste zitting plaats.

Het gerechtshof wijst de vorderingen ook af, omdat het Haga Lyceum geen (spoedeisend) belang meer heeft. 'Nu, halverwege het schooljaar 2019/2020, heeft het inspectierapport geen invloed meer op de schoolkeuze van ouders voor dit jaar. Van een leegloop op school na het verschijnen van het rapport is ook niet gebleken. Integendeel, het aantal leerlingen is dit schooljaar juist toegenomen.'

Andere zaak

De uitspraak van vandaag kan gevolgen hebben voor een andere zaak. Die gaat over de eis van minister Arie Slob dat het bestuur zou vertrekken. Slob baseerde zich hiervoor op het rapport. De uitspraak in die zaak wordt op 20 januari verwacht.

Maar over de vraag of het rapport rechtmatig was laat het gerechtshof zich vandaag niet uit. 'De vordering van het Haga Lyceum in dit kort geding lijkt vooral te zijn ingesteld om de onrechtmatigheid van het rapport vastgesteld te krijgen met het oog op de bestuursrechtelijke procedure over de aanwijzing van de minister. Maar daarvoor is een kort geding niet bedoeld. Een kort geding is alleen bedoeld voor een ordemaatregel totdat in zo een procedure uitspraak is gedaan en niet om die procedure te beïnvloeden.'

Niet helemaal dichtgedraaid

De Raad van State oordeelde in november al dat de geldkraan in ieder geval niet per 1 december helemaal mocht worden dichtgedraaid. Volgens zijn eigen beleidsregels moet dat in verschillende stappen gebeuren.